Smer vyzýva Hagyariho objasniť fungovanie mesta bez kontroly

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 15:46 • 2 min
Smer vyzýva Hagyariho objasniť fungovanie mesta bez kontroly

PREŠOV – Na prešovskej radnici od februára nikto nevykonáva funkciu hlavného kontrolóra mesta. Zvolenému hlavnému kontrolórovi Alexandrovi Ernstovi (Smer-SD) podľa primátora mesta Pavla Hagyariho zanikla funkcia zo zákona (spätne od 1. augusta 2013). Dôvodom má byť, že údajne neukončil svoje členstvo v školských radách, kde bol delegovaný ako mestský poslanec ešte pred voľbou hlavného kontrolóra.

slovakia

left justify in out

Snahu zastupiteľstva zvoliť si nového hlavného kontrolóra mesta stopol okresný prokurátor, ktorý podal protest proti časti uznesenia, týkajúcej sa novej voľby hlavného kontrolóra. Podľa výroku prokuratúry mesto má právoplatne zvoleného hlavného kontrolóra a je ním Alexander Ernst. Prešovskí mestskí poslanci v pondelok na mimoriadnom zastupiteľstve vyhoveli protestu prokurátora a k novej voľbe hlavného kontrolóra nedošlo. Hagyari napriek tomu odmietol obnoviť s Ernstom pracovný pomer a vyhlásil, že počká za rozhodnutie súdu. 

 

Poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove za stranu Smer-SD na dnešnom brífingu vyzvali primátora Hagyariho, aby sa vyjadril k tomu, ako chce zabezpečiť priechodnosť procesov, kde je zo zákona potrebné stanovisko hlavného kontrolóra mesta. Predsedníčka ich poslaneckého klubu a poslankyňa NR SR Svetlana Pavlovičová uviedla, že bez podpisu hlavného kontrolóra nie je možné schváliť záverečný účet mesta, či prijať nový rozpočet. Prítomnosť hlavného kontrolóra je nezastupiteľná aj pri žrebovaní mestských bytov. Pre poslancov za Smer-SD je podľa Pavlovičovej nepredstaviteľne rozhodovať o výdavkoch mesta bez možnosti kontroly. Čakať na výrok súdu nie je v tejto situácii možné, dodala. 

 

Poslanec Igor Andrejčák hodnotí súčasný stav ako patovú situáciu. Hoci vyhoveli protestu prokurátora, Ernst sa na svoj post nemôže vrátiť, lebo tomu bráni primátor. Poslanci nemajú páky, ako ho k tomu prinútiť. Podľa Hagyariho existuje vonkajšia kontrola ako Najvyšší kontrolný úrad či audítor, no podľa Andrejčáka vonkajšia kontrola nemôže nahradiť vnútornú. 

 

Poslankyňa Pavlovičová sa dnes zastala Ernsta a pripomenula, že bol a je naďalej členom strany Smer-SD. „Ja sa pýtam, ako ďalej bude mesto fungovať bez pozície hlavného kontrolóra. Mňa by zaujímalo, ako tento problém chce radnica riešiť a som zvedavá, aké stanovisko pôjde na okresnú prokuratúru,” uviedla Pavlovičová. 

 

Primátor Hagyari takéto stanovisko musí zaslať na okresnú prokuratúru do 30. dní, odkedy na radnicu prišiel protest prokurátora. Jeho doručenie má dátum 13. mája. 

 

Primátor mesta Pavel Hagyari prostredníctvom svojej hovorkyne Veronika Kmetóny Gazdovej reagoval na výzvu strany Smer dvomi vetami: „Mesto v žiadnom prípade nie je bez kontroly, máme vnútorné kontrolné mechanizmy a je tu tiež NKÚ. Počkáme si na rozhodnutie súdu.” 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona