Smer si zvolí svojho generálneho prokurátora sám

NETKY.SK • 16 Jún 2013, 16:00 • 2 min
Smer si zvolí svojho generálneho prokurátora sám

BRATISLAVA - Poslanci vládneho Smeru-SD si zvolia svojho kandidáta na generálneho prokurátora, bývalého spolužiaka premiéra Roberta Fica a bratislavského krajského prokurátora Jaromíra Čižnára sami. Opoziční zákonodarcovia sa tajnej voľby v úvode 21. schôdze národnej rady v utorok 18. júna nezúčastnia, prítomní v sále budú len počas rozpravy.

slovakia

left justify in out

Čižnára, ktorého za kandidáta navrhol Smer-SD, v pondelok vypočuje ústavnoprávny výbor parlamentu. Bratislavský krajský prokurátor na výbore predstaví svoju víziu riadenia Generálnej prokuratúry SR a poslanci mu môžu klásť otázky. Výbor zároveň posúdi, či kandidát spĺňa zákonom stanovené podmienky. Ak ústavnoprávny výbor odsúhlasí Čižnárovu kandidatúru, predseda parlamentu Pavol Paška navrhne zaradiť tajnú voľbu nominanta na generálneho prokurátora do programu 21. schôdze národnej rady. Voľba by sa mala uskutočniť v utorok o 17:00.

Opozícia kandidáta nepredložila, novú voľbu považuje za protiústavnú, keďže 17. júna 2011 parlament zvolil v tajnej voľbe za kandidáta Jozefa Čentéša. Smer-SD bol vtedy opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie. Prezident Ivan Gašparovič po roku a pol od Čentéšovho zvolenia v parlamente informoval, že do funkcie ho nevymenuje, neskôr sa Gašparovič vyjadril, že neexistuje taká možnosť, že by Čentéša vymenoval. Spor o vymenovanie Čentéša je v súčasnosti na ústavnom súde. Premiér Robert Fico koncom apríla vyhlásil, že sa vláde hromadia informácie o generálnej prokuratúre, ktoré naznačujú, že tam musí nastať výmena vo vedení. „Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer," konštatoval Fico 30. apríla. Odmietol však konkretizovať informácie, ktorými disponuje, lebo je viazaný tajomstvom. Opozícia má obavy, že Jaromír Čižnár v prípade zvolenia za generálneho prokurátora nebude nezávislý, ale bude dvojnásobným dlžníkom strany Smer-SD. „Tou prvou dlžobou je, že všetky možné prekážky, ktoré existovali, aby sa pre neho uvoľnila stolička generálneho prokurátora, mu Smer odstraňoval z cesty, koľko len vládal plnou parou,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Druhá dlžoba podľa neho ešte len nastane. „Ak dôjde k tej voľbe na budúci utorok, tak pán doktor Čižnár bude zvolený len jednou stranou – stranou Smer. Bude to prípad, ktorý nie že nemá pamätníka od čias mečiarizmu – on nemá pamätníka od komunizmu,“ vysvetlil Frešo. 

Poslanci mali na júnovej schôdzi po šiesty raz voliť predsedu Najvyššieho kontrolného úradu a dvoch podpredsedov. Kandidáta na post šéfa NKÚ nepredložila žiadna strana, poslankyňa OĽaNO Mária Ritomská navrhla za podpredsedu NKÚ Jána Vrbackého. Lekári pracujúci v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti sú o krok bližšie k tretiemu zvýšeniu svojich platov, ktoré si vydobyli ešte za vlády Ivety Radičovej v roku 2011 v memorande. Poslanci budú definitívne rozhodovať o novele zákona o zdravotnom poistení z dielne ministerstva zdravotníctva. Zmena v legislatíve ošetruje tretiu etapu zvyšovania miezd lekárov rozdelenú na roky 2014 a 2015. Zvýšené platy lekárov si v budúcom roku vyžiadajú 19,3 milióna eur. O rok neskôr suma vzrastie na viac ako 36,6 mil. eur. Lekár so špecializáciou by mal v budúcom roku zarobiť minimálne 20 261 eur a od roku 2015 aspoň 22 715 eur. Jeho kolega bez špecializácie by nemal ísť v nasledujúcom roku s platom pod 12 060 eur ročne. Ako uvádza doložka vplyvov, na Slovensku bolo v treťom štvrťroku 2012 celkovo 8 012 lekárov. Z tohto počtu tvorili atestovaní lekári 60 percent. Náklady na zvýšené mzdy majú znášať zdravotné poisťovne a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. "Finančné prostriedky súvisiace so zmenami premietnutými do návrhu zákona nie sú kryté v rámci schváleného rozpočtu kapitoly Ministerstva zdravotníctva SR na roky 2013 – 2015. Zvýšené nároky budú riešené z rozpočtov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zo zdrojov verejného zdravotného poistenia," konštatuje rezort zdravotníctva. 

Nároky na výkon exekútorského povolania sa majú výrazne zvýšiť prostredníctvom novely Exekučného poriadku, ktorú národná rada prerokuje v prvom čítaní. Novelou sa sprísnia požiadavky na výkon funkcie exekútora. Súdneho exekútora podľa novely vymenuje minister výlučne na základe výsledkov výberového konania, ktoré bude otvorené pre všetky osoby, spĺňajúce zákonné podmienky pre účasť v ňom. Návrh zákona zavádza do systému ustanovovania exekútorov do funkcie regionálny (územný) princíp. Podmienkou pri rozšírení záväznosti kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa (KZVS) od začiatku budúceho roka už nemá byť súhlas zamestnávateľa, na ktorého sa má záväznosť kolektívnej zmluvy rozšíriť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o kolektívnom vyjednávaní, ktorým sa budú poslanci zaoberať v prvom čítaní. O návrhoch na rozšírenie záväznosti KZVS ako aj o pripomienkach zaslaných zamestnávateľmi by mala rozhodovať trojstranná tripartitná komisia. Novela zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení má zaviesť významné zmeny v treťom penzijnom pilieri. Od začiatku budúceho roka sa má obnoviť daňová úľava pre sporiteľov v doplnkových dôchodkových spoločnostiach. Sporiteľ si bude môcť svoj základ dane znížiť o zaplatené príspevky do sumy 180 eur ročne, čím bude jeho daň z príjmov nižšia o 34,2 eura. Do konca roka 2010 si mohli účastníci tretieho piliera znížiť svoj základ dane o zaplatené príspevky do výšky 398,33 eura ročne, vďaka čomu ich daň klesla o 75,69 eura. Čiastočne obnovenú daňovú úľavu však nebudú môcť automaticky využiť všetci terajší sporitelia, ale len tí, ktorí pristúpia na nové, sprísnené pravidlá vyplácania dávok. 

Podľa návrhu ministerstva pôdohospodárstva sprísniť by sa mali pravidlá chovu a držania psov 14 vybraných plemien. Vyplýva to z novely, ktorou sa upravujú niektoré podmienky držania psov. Rezort pôdohospodárstva návrhom reaguje na sériu útokov psov, ktoré spôsobili vážne zranenia alebo dokonca aj smrť človeka. Na zoznam plemien psov so sprísneným držaním sa napokon dostali plemená pitbulteriér, bandog, stredoázijský ovčiak, kaukazský ovčiak, juhoruský ovčiak, americký staffordshirský teriér, šarplaninac, tornjak, brazílska fila, tosa inu, kangal, americký buldog, boerboel a moskovský strážny pes. Žiadne plemeno tak napokon nebude na Slovensku nežiaduce, o čom sa tiež pôvodne uvažovalo - malo to platiť pre bandogov a pitbulteriérov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona