Smer-SD vrátil vlastnú novelu do druhého čítania

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 12:02 • 2 min
Smer-SD vrátil vlastnú novelu do druhého čítania

BRATISLAVA – Vládny Smer-SD na podnet 30 poslancov vrátil do druhého čítania novelu zákona o hlásení pobytu a registri obyvateľov, ktorú do parlamentu predložil minister vnútra Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Ešte v utorok totiž poslanci Smeru-SD odsúhlasili prvý bod pozmeňujúceho návrhu poslanca SaS Petra Osuského, ktorý podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku spôsobí problémy, lebo novela by si tak vyžiadala viacero zmien. Poslancom Smeru-SD na utorkovom hlasovaní chýbala šéfka klubu Jana Laššáková, ktorá zákonodarcom palcom nasmerovaným hore alebo dolu signalizuje, ako majú hlasovať.

"Táto dehonestácia parlamentu raz musí prestať. Jedna z možností je, aby sme z toho neurobili to, čo ste z toho urobili vy. Hlasovacích panákov, ktorí keď stratili koordinát, tak zblbli," komentoval situáciu v rozprave nezaradený poslanec Alojz Hlina. Zákonodarcov vyzval, aby podporili jeho návrh, a to hlasovať o bode bezprostredne po jeho prerokovaní. 

Právna norma by mala prostredníctvom nového registra fyzických osôb priniesť menej byrokracie a zrýchlenie vybavovania žiadostí na úradoch. "Občan svoje údaje predloží orgánu verejnej správy iba raz a prostredníctvom registra fyzických osôb sa jeho údaje dostanú do ďalších informačných systémov verejnej správy," vysvetľuje rezort vnútra, ktorý novelu pripravil. Ďalšou novinkou, s ktorou počíta novela, je centrálna ohlasovňa. Pôjde o elektronickú službu, ktorá umožní občanom prihlasovanie sa na pobyt a odhlasovanie sa z pobytu cez internet. 

Návrh zároveň zavádza povinnosť občanom, ktorí sa pripravujú na vycestovanie do zahraničia na dlhšie ako 90 dní, oznámiť túto skutočnosť ohlasovni pobytu. Nesplnenie tejto povinnosti sa bude pokladať za priestupok. "To je čistá buzerácia," reagoval poslanec SaS Osuský. Podľa jeho slov tisíce študentov a vedcov chodia na študijné pobyty do zahraničia a nahlasovanie pobytu by pre nich bolo ďalšou zbytočnou povinnosťou. Podľa Osuského neobstojí ani argumentácia rezortu vnútra, že povinnosťou oznámiť vycestovanie pri zahraničnom pobyte dlhšom ako 90 dní chcú zabezpečiť korešpondenčnú adresu. Pýtal sa, ak niekto pôjde na dlhší trek napríklad do Himalájí, aké korešpondenčné miesta uvedie. Osuský v pozmeňujúcom návrhu presadzoval okrem iného zrušiť povinnosť oznamovať ohlasovni pobytu cesty do zahraničia nad 90 dní. 

Poslanec za Smer-SD Anton Martvoň v reakcii označil Osuského za parlamentného šaša, ktorý sa z konzervatívca stal liberálom, za čo si vyslúžil nesúhlasné bučanie pléna. Dlhý potlesk si potom vyslúžila výzva poslanca za Most-Híd Bélu Bugára, aby sa Martvoň Osuskému ospravedlnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies