Smer-SD víta presunutie hlasovania o imunite, žiada spoločný návrh

NETKY.SK • 10 September 2010, 11:45 • 2 min
Smer-SD víta presunutie hlasovania o imunite, žiada spoločný návrh

Smer-SD víta presunutie hlasovania o imunite, žiada spoločný návrh

slovakia

left justify in out

Opozičná strana Smer-SD víta rozhodnutie vládnej koalície presunúť hlasovanie o zúžení imunity na október. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že o podobe návrhu je ešte potrebné rokovať.
Tvrdí, že stranícki lídri by si mali po referende sadnúť za jeden stôl aj s predstaviteľmi Ústavného súdu SR a nájsť riešenie, ktoré bude vyhovovať všetkým. To by sa následne zapracovalo do vládneho návrhu na zmenu Ústavy SR v októbri formou komplexného pozmeňovacieho návrhu. "Nechceme, aby sa poslanci stali ľahkým terčom napr. policajtov. Treba o tom diskutovať," apeloval.
On sám sa chce obrátiť na podpredsedov NR SR, aby sa politici o takéto stretnutie pokúsili. "Musia tam sedieť ľudia, ktorí sa vedia normálne rozprávať, lebo stretnúť sa s pánom Sulíkom nemá žiadny význam, on je ako odtrhnutý z reťaze. S ním sa nedá, on je absolútne mimo politickej reality," upozornil. Tiež deklaroval, že o dohodu sa chce pokúsiť bez ohľadu na výsledky referenda.
Fico zároveň zopakoval, že Smer-SD nebude súhlasiť so zúžením imunity sudcov, s ktorým počíta iniciatíva premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). "Iná cesta neexistuje, my sme na to všetko pripravení. Ak nebudeme takto postupovať, tak neverím, že NR SR bude schopná schváliť akýkoľvek ústavný zákon," povedal.
Predseda Smeru-SD tiež kritizoval časť koalície, ktorá dnes nechcela hlasovanie o zákone presunúť na október. "Títo nechceli, aby bola imunita prijatá. Je preto zrejmé, že je časť koalície, ktorá chcela hrať hru - dnes hlasovať, neschváliť imunitu a potom zaútočiť na Smer-SD, že to bolo kvôli nám," povedal. Hlasovanie v dnešný deň presadzoval napríklad Milan Hort (SDKÚ-DS), a to aj napriek tomu, že v sále sedeli len koaliční poslanci a teda nebolo možné, aby sa našla potrebná väčšina 90 hlasov.
Neúčasť Smeru-SD na už skončenej piatej schôdzi, ktorá trvala od potýčky medzi Igorom Matovičom a Robertom Kaliňákom (Smer-SD), považuje za legitímnu obštrukciu. "Nevylučujem, že sa podobne budeme správať aj do budúcnosti. Ak sa budú opakovať prípady nedôstojného riadenia NR SR, ktorú na každodennej báze preukazuje pán Sulík, nemáme inú možnosť," povedal. Tvrdí, že viacerí členovia koalície sa vedľa neho hanbia sedieť, no nikto nič neurobí, aby si udržali vládnu väčšinu. "Ale my to rešpektovať nebudeme a budem poukazovať na to, čo za človeka zvolili do pozície druhého najvyššieho ústavného činiteľa," avizoval.
Podľa neho je nebezpečné, že v SaS sú ľudia, ktorí nie sú nikým kontrolovaní. "Nemajú absolútne žiadny cit pre politickú realitu a títo ľudia sú schopní vyhlásiť čokoľvek, len aby sa dostali do médií. Už nech skončia s týmito kokaínovými večierkami," konštatoval Fico. SaS pritom nazval počítačovou stranou. "Sú to ľudia, ktorí len chatujú a blogujú, potom ani nevedia o čom svet ako taký je. Odporúčam im, nech tie počítače zatvoria a trošku sa venujú reálnemu životu," dodal expremiér, ktorý tlačovú konferenciu ukončil frázou OK. Práve tento výraz často používa aj pri vedení schôdze Richard Sulík.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona