SMER-SD uvažuje nad prípravou novely zákona o preukazovaní pôvodu majetku

NETKY.SK • 4 Január 2011, 08:03 • 2 min
SMER-SD uvažuje nad prípravou novely zákona o preukazovaní pôvodu majetku

SMER-SD uvažuje nad prípravou novely zákona o preukazovaní pôvodu majetku

slovakia

left justify in out

img

Zákon o preukazovaní pôvodu majetku sa bude pravdepodobne meniť. Strana Smer-SD totiž uvažuje nad prípravou jeho novely. Nepáči sa jej, že väčšina podaní, ktoré prišli na Generálnu prokuratúru (GP), sa týkala vybavovania si účtov medzi susedmi. Ani jedno z nich sa nevzťahovalo na verejných činiteľov či ľudí podozrivých z trestnej činnosti.
      Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda tohto politického subjektu Robert Fico s tým, že na centrálu GP bolo doručených okolo 200 podaní, ďalšie sa ešte môžu nachádzať na okresných prokuratúrach. V tejto súvislosti vyzval občanov, aby podávali návrhy iba v prípadoch, kde sú dôkazy, že takíto ľudia žijú nad pomery. Pripomenul, že oznamovateľ musí byť presne identifikovaný svojím menom a adresou.
      Smer-SD na tomto zákone, ktorý sa mu podarilo presadiť minulý rok v parlamente, trvá. Na základe ich návrhu by sa mal týkať iba verejných osôb. "Chceme zabrániť nezmysleným podaniam. Zúžme to na verejne činné osoby a poďme hovoriť o tom, či tam nedáme aj osoby, ktoré sú podozrivé zo spáchania závažnej trestnej činnosti," ozrejmil. Fico je presvedčený, že v diskusii sa nakoniec dopracujú k takej verzii, ktorá by nebola napadnuteľná na Ústavnom súde (ÚS) SR. Na schválenie avizovanej zmeny je potrebná aj spolupráca koalície, keďže opozícia na to nemá dosť hlasov. Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) v októbri 2010 vyhlásil, že zákon je bezzubý, nevykonateľný a ľahko obíditeľný.
      Finančná polícia na základe novely zákona, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára tohto roka, podáva návrh prokurátorovi na začatie konania o podozrivom majetku, ktorý presiahne preukázateľné príjmy o 1500-násobok minimálnej mzdy, čo je asi 450.000 eur. Prokurátor potom podozrivého vyzve, aby do 30 dní vysvetlil alebo dokázal, ako majetok získal. O jeho prípadnom prepadnutí napokon rozhodne súd.
      Začiatkom septembra 2008 vyhlásil ÚS SR návrh zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý presadil v roku 2005 vtedy opozičný Smer-SD, za protiústavný. V uznesení konštatoval, že porušuje ústavný princíp právnej istoty, je retroaktívny vo vzťahu k nadobudnutým právam a pripúšťa nadmerné zasahovanie do práva vlastniť majetok. Taktiež neprimeraným spôsobom presúva dôkazné bremeno z orgánov verejnej moci na fyzické osoby a právnické osoby a v spojení s tým zavádza nový, ústave neznámy spôsob prepadnutia majetku, ktorého realizácia nie je transparentná a napokon z jeho ustanovení vôbec nevyplýva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona