Smer-SD spúšťa petíciu k referendu. Podporila ho aj ďalšia strana!

NETKY.SK • 2 Jún 2022, 17:07 • 2 min
Smer-SD spúšťa petíciu k referendu. Podporila ho aj ďalšia strana!

BANSKÁ BYSTRICA - Smer-SD ide do petičnej akcie. Referendum má mať jedinú otázku a ak bude úspešné, má znamenať ukončenie funkčného obdobia súčasnej vlády.

slovakia

left justify in out

Uviedol to predseda Smeru-SD Robert Fico na tlačovej konferencii po rokovaní predsedníctva strany v Banskej Bystrici.

 

 

Strana plánuje osloviť na spoluprácu aj ďalšie opozičné subjekty. Ak stihnú potrebné podpisy vyzberať do 31. júla, podľa Fica sa vytvoria predpoklady, aby sa referendum mohlo konať spolu s komunálnymi voľbami.

 

„Pokiaľ vyzbierame potrebných 350.000 podpisov do 31. júla, sú vytvorené všetky predpoklady na to, aby sa na jeseň konalo referendum v deň komunálnych volieb do vyšších územných celkov a v mestách a obciach, aby sa nevyhadzovali peniaze. Ak by bolo platné, v takom prípade sa skončí funkčné obdobie Národnej rady SR a budú predčasné parlamentné voľby. Predpokladám, že prezidentka sa pokúsi znova zmariť referendum, ale Slovensko potrebuje novú vládu, aby došlo k upokojeniu situácie,“ reagoval Fico.

 

Prečítajte si tiež: Slovenský pozemkový fond hovorí o kšeftoch za minulej vlády. Pellegrini sa bráni

 

Podľa neho jediná jedna otázka sa priamo dotýka zmeny Ústavy SR, a teda, že do nej zakotvia, že je možné referendom ukončiť volebné obdobie nefunkčnej vlády.

 

img

 

Mimoparlamentná SNS podporuje referendum o predčasných parlamentných voľbách a pripája sa k jeho organizovaniu. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. Strana zároveň hovorí o možných pochybnostiach pri formulácii referendovej otázky prezentovanej Smerom-SD.

 

„Vyzývame však politickú stranu Smer-SD na zváženie textácie relevantnej otázky. Súhlasíme so stranou Smer-SD, že otázka má byť jedna. Jej štylizácia musí byť však taká, aby garantovala nielen zmenu Ústavy SR, ale aj možnú povinnosť vyhlásenia volieb,“ uviedla strana.

 

 

Verí, že Smer-SD je pripravený diskutovať o právnej bezchybnosti otázky referenda. Zároveň SNS vyzýva Smer-SD a Hlas-SD k úzkej spolupráci nie len pri referende, ale aj pri predvolebných koalíciách. Apeluje aj na to, aby sa vyhýbali koaličným rokovaniam so súčasnými vládnymi politickými stranami.

 

Možno vás zaujme: Ak zrušíme vlaky, ľudia sa nedostanú do práce a do školy, varuje KDH

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies