Smer-SD protestuje proti spôsobu voľby GP poslancami koaličnej SaS

NETKY.SK • 4 November 2010, 08:10 • 2 min
Smer-SD protestuje proti spôsobu voľby GP poslancami koaličnej SaS

Smer-SD protestuje proti spôsobu voľby GP poslancami koaličnej SaS

slovakia

left justify in out

img

Smer-SD ostro protestuje proti hrubému a protiústavnému zásahu do slobodného výkonu poslaneckého mandátu. Uviedol to dnes predseda strany Robert Fico v súvislosti s tajnou voľbou generálneho prokurátora, pri ktorej si poslanci SaS fotili na mobilné telefóny svoj hlasovací lístok.
Podľa jeho tvrdení všetci poslanci tejto koaličnej strany dostali takýto príkaz, ktorého splnenie museli zrejme predložiť vedeniu klubu. "Toto sa tu ešte nikdy nedialo, je to zarážajúce a my to nebudeme tolerovať," povedal Fico s tým, že mnoho svedkov videlo, ako poslanci SaS hlasovali. Konštatoval, že predseda SaS a NR SR Richard Sulík opätovne zlyhal a klamal, keď pred pár dňami garantoval, že dohliadne na to, aby tajná voľba bola skutočne "tajnou".
Šéf Smeru-SD si nepamätá situáciu, že by sa už tri mesiace po voľbách špekulovalo o páde vlády. To, že sa koalícia nedokáže dohodnúť na spoločnom kandidátovi na funkciu generálneho prokurátora, je podľa neho ďalším krokom k deštrukcii vládnej koalície. "Spor medzi Dzurindom (predseda SDKÚ-DS, pozn. TASR) a premiérkou Ivetou Radičovou naberá na obrátkach," vyhlásil. Fico tvrdí, že koalícia bude mať veľký problém sa dohodnúť na osobe nového generálneho prokurátora, lebo "oni sa už nenávidia navzájom".
Smer-SD počíta s tým, že ani v druhom kole voľby vo štvrtok (4.11.) sa o obsadení tejto funkcie nerozhodne kvôli obštrukciám zo strany SDKÚ-DS. To, že nový generálny prokurátor nebude zvolený do kongresu tejto strany, ktorý sa koná tento víkend, má za cieľ, aby boli dotiahnuté všetky veci, o ktorých sa tam bude rozhodovať.
Otázka, či opozícia znovu navrhne súčasného šéfa prokuratúry Dobroslava Trnku, nie je podľa Fica v tejto chvíli aktuálna. Fico je presvedčený, že v prípade, ak by Trnka bol opätovne zvolený, koalícia sa rozhodne oklieštiť prokuratúre jej právomoci.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies