Smer-SD principiálne odmieta novelu zákona o sudcoch a prísediacich

NETKY.SK • 18 Október 2010, 11:52 • 2 min
Smer-SD principiálne odmieta novelu zákona o sudcoch a prísediacich

Smer-SD principiálne odmieta novelu zákona o sudcoch a prísediacich

slovakia

left justify in out

Strana Smer-SD principiálne odmieta novelu zákona o sudcoch a prísediacich. V rozhovore pre TASR to vyhlásil predseda tejto najsilnejšej politickej strany Robert Fico, pričom jej poslanci za ňu nezahlasujú. Návrh zmeny z dielne ministerstva spravodlivosti bude prerokovaný na októbrovej schôdzi Národnej rady (NR) SR.
"Nemôžeme rešpektovať politikum, aké zavládlo zo strany vlády vo vzťahu k súdnictvu," zdôraznil s tým, že novela v podstate zlikviduje 120 justičných čakateľov vybratých v rokoch 2006 až 2010. Tí majú prednostné právo obsadiť voľné miesto sudcu. "Keby na to existoval nejaký argument, prosím, ale je to robené iba pod hlavičkou čo s Harabinom," upozornil Fico.
Podľa neho existuje na Slovensku nezmyselná fixná predstava, že bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin (v súčasnosti predseda Najvyššieho súdu SR, pozn. TASR) a po ňom Viera Petríková osobne vybrali týchto čakateľov, aby v budúcnosti vytvárali základ akejsi harabinovsko-petríkovskej justície. "A týchto ľudí treba ako deti do troch rokov v Betleheme vyvraždiť. Tak prijímajú tento zákon a idú ich komplet postaviť mimo hry," poznamenal. Ako dodal, na základe predloženého návrhu je evidentné, že títo čakatelia sa na pozície sudcov už nikdy nedostanú.
Voľné miesta sudcov sa budú po nadobudnutí účinnosti novely obsadzovať výlučne výberovým konaním. A to nielen na okresných súdoch, ktoré mohli zaujať justiční čakatelia bez výberového konania, ale aj na všetkých súdoch vyššieho stupňa, čím sa má odstrániť ich zvýhodňovanie. Justiční čakatelia považujú takýto spôsob zrušenia svojho stavu za protiústavný. Poukazujú na to, že návrh je retroaktívny a že v ňom chýbajú prechodné ustanovenia, ktoré by upravovali právne postavenie už existujúcich justičných čakateľov.
Smer-SD nesúhlasí ani s novelou jazykového zákona, ktorou sa tento týždeň bude zaoberať parlament. Fico predchádzajúcu zmenu zákona, ktorá nadobudla účinnosť v septembri minulého roka, označil za veľké diplomatické víťazstvo. "Všetci uznali, že zákon je v poriadku, tak prečo teda robia krok späť?" adresoval súčasnému kabinetu. Za škodu považuje, že to, čo predchádzajúca vláda ťažko medzinárodne vybojovala, ich nástupcovia obetujú iba preto, že v koalícii je aj strana Most-Híd.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona