SMER-SD: Pre problémy so správou daní chce mimoriadnu schôdzu a Miklošovu

NETKY.SK • 20 Február 2012, 08:26 • 2 min
SMER-SD: Pre problémy so správou daní chce mimoriadnu schôdzu a Miklošovu

SMER-SD Pre problémy so správou daní chce mimoriadnu schôdzu a Miklošovu - Politika Prezident Ivan Gašparovič by mal zvážiť odobranie poverenia na riadenie ministerstva financií Ivanovi Miklošovi (SDKÚ-DS). Povedal to dnes predseda Smeru-SD Robert Fico a 

slovakia

left justify in out

Prezident Ivan Gašparovič by mal zvážiť odobranie poverenia na riadenie ministerstva financií Ivanovi Miklošovi (SDKÚ-DS). Povedal to dnes predseda Smeru-SD Robert Fico a zdôvodnil to chaosom, ktorý podľa neho v súčasnosti panuje vo výbere daní. Zároveň chce navrhnúť zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej by sa zaviedol krízový režim riadenia daňového systému až do vytvorenia novej vlády po predčasných parlamentných voľbách.
      "Ivan Mikloš už nemôže byť ministrom financií ani minútu," povedal Fico. Mikloš sa podľa neho viac venuje svojej politickej záchrane ako rezortu financií. Zvolať schôdzu na jeho odvolanie podľa Fica nie je možné, pretože vláda už padla. Situáciu na daňových úradoch označil za mimoriadne vážnu. "Nie je to tak, že my s pánom prezidentom niečo dohodneme a ja to oznámim na tlačovej konferencii," odpovedal Fico na novinársku otázku, či o svojom návrhu hovoril s prezidentom. Potvrdil, že s Gašparovičom pred tlačovkou netelefonoval.
      "Chceme navrhnúť režim, ako kontrolovať a riadiť celý slovenský daňový systém. Na tomto krízovom režime sa môže dohodnúť národná rada aj vláda. Môže ísť o zostavenie tímu ľudí, ktorý dohodne vláda s parlamentom," povedal Fico s tým, že Smer pripravuje návrh uznesenia, ktorý vláde uloží konkrétne povinnosti. Podpisy poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze začne Smer zbierať už v pondelok (20.2.) tak, aby v stredu (22.2.) mohol návrh podať. Bude však potrebovať aj podpisy koaličných poslancov. "Do siedmich dní od podania návrhu musí byť schôdza zvolaná," povedal Fico.
      "Daňové úrady sú momentálne v stave úplného chaosu," povedal poslanec NR SR Ján Počiatek (Smer-SD). Niektorí jeho zamestnanci podľa bývalého ministra financií nemajú kde sedieť a najhoršie je, že nefunguje daňový informačný systém, "sú ako v dobe kamennej". Dodal, že postupy, ktoré v súčasnosti používajú, nezaručujú kvalitné výsledky a môžu byť na hrane zákonnosti. Podľa Počiatka bez informačného systému pracujú zamestnanci manuálne a budú vznikať škody. 
      "Minister financií rozumie nutkaniu strany Smer politizovať každú tému pred voľbami a prekrývať pozitívne signály, ktoré vzišli z ústrednej rady SDKÚ vlastnými mediálnymi aktivitami," reagoval na tlačovú konferenciu Smeru-SD hovorca ministerstva financií Martin Jaroš. Finančná správa podľa neho prechádza veľkými zmenami a nový systém prinesie jej pracovníkom aj daňovníkom lepší komfort. "Nasadzovanie systému je komplikované tým, že doterajší dodávateľ robí obštrukcie," povedal Jaroš. Systém sa podľa neho postupne nasadzuje, aj keď so sklzom. "Minister dal pokyn, že chce vidieť pokrok v nasadzovaní nových systémov, ak nie, je pripravený vyvodiť aj personálnu zodpovednosť," povedal Jaroš. Počiatek už na tlačovej konferencii povedal, že očakáva, že šéf Finančného riaditeľstva SR Igor Krnáč v priebehu budúceho týždňa odstúpi, alebo ho Mikloš demonštratívne vyhodí. Počiatek vyzval, "aby sme sa nenechali opiť rožkom". 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona