Smer-SD podá návrh na odvolanie premiérky Ivety Radičovej

NETKY.SK • 20 Apríl 2011, 07:12 • 2 min
Smer-SD podá návrh na odvolanie premiérky Ivety Radičovej

Smer-SD podá návrh na odvolanie premiérky Ivety Radičovej

slovakia

left justify in out

img

Predseda Smeru-SD Rober Fico dnes informoval, že strana bude žiadať vyvodenie politickej zodpovednosti za kauzu pripravovaného prenájmu budovy pre košické daňové úrady. "Budúci týždeň, po Veľkej noci, podáme (do parlamentu, pozn. TASR) návrh na odvolanie Ivety Radičovej z funkcie predsedníčky vlády," vyhlásil Fico, podľa ktorého je kauza "učebnicovým príkladom klientelizmu a zlodejstva v SDKÚ-DS".
"Je to pokračovanie známeho mechanizmu schránkových firiem. Dnes prišlo rozuzlenie, po ktorom nemá Iveta Radičová právo byť ani minútu predsedníčkou vlády," dodal predseda Smeru-SD. Dodal, že hlasovanie v parlamente ukáže, aký postoj k boju proti klientelizmu majú ostatné tri vládne strany. "Rozpor medzi vyhláseniami Ivery Radičovej a jej skutkami je alarmujúci. Čo má skúmať NKÚ? Či je pán Mikulčík osobný priateľ Ivana Mikloša," opýtal sa Fico.
Kauzu otvoril minulý týždeň v pondelok (11.4.) práve predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico, keď prezentoval informácie, že DR SR podpísalo zmluvu o prenájme spoločnej budovy pre viaceré daňové úrady v Košiciach so spoločnosťou Nitra Invest, s.r.o. Jej spolumajiteľom a konateľom je pritom okresný predseda SDKÚ-DS a šéf jej poslaneckého klubu v Nitrianskom VÚC Ondrej Ščurka.
Šéf rezortu financií Ivan Mikloš ešte v utorok (12.4.) v tejto súvislosti vyhlásil, že DR SR zmenou prenájmu budovy v Košiciach ušetrilo 700.000 eur ročne oproti podľa neho nevýhodnej zmluve, ktorá bola podpísaná ešte za vlády Roberta Fica. Pripomenul, že zmluva o budúcej zmluve s firmou VSH Development bola podpísaná vtedajším vedením DR SR krátko pred vlaňajšími parlamentnými voľbami, dohodnuté nájomné bolo vyššie o 30 percent a platiť mala až 20 rokov. Nový generálny riaditeľ daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík podľa Mikloša vyrokoval po voľbách jej zrušenie bez sankcií a uzavrel zmluvu výhodnejšiu z hľadiska ceny aj dĺžky. Na bývalé vedenie DR SR zároveň súčasný manažment podal v piatok (15.4.) trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa.
Premiérka Iveta Radičová napriek tomu vyzvala Mikulčíka, aby odstúpil z funkcie. Z tým nesúhlasil Mikloš, ktorý upozornil, že personálne otázky rezortu sú v jeho kompetencii a, naopak, vyzval Mikulčíka, aby neodstupoval.
Vedenie SDKÚ-DS sa dnes zhodlo na vyhlásení, že predsedníčka vlády Iveta Radičová zotrváva na svojom postoji, že generálny riaditeľ DR SR Miroslav Mikulčík má vyvodiť zodpovednosť za sporný prenájom budovy pre daňové úrady v Košiciach a odstúpiť. Zároveň však rešpektuje personálne kompetencie ministra financií Mikloša, pod ktorého rezort Daňové riaditeľstvo patrí. Spoločne tak budú čakať a pozorne sledovať kontrolu celého prípadu zo strany NKÚ, ktorú má iniciovať Národná rada (NR) SR, následne ich spoločne vyhodnotia a zaujmú k nim spoločné stanovisko.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona