Smer-SD navrhuje prísnejšie pravidlá pre sudcov

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 19:16 • 2 min
Smer-SD navrhuje prísnejšie pravidlá pre sudcov

BRATISLAVA - Diskusiou k novele zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá čiastočne nadväzuje na novelu ústavy Smeru-SD a KDH o justícii a ochrane manželstva, ukončili poslanci piaty deň 33. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Návrhom, ktorý predložili poslanci Smeru-SD Boris Susko, Anna Vitteková, Otto Brixi a Anton Martvoň, sa má napríklad dostať predseda súdnej rady medzi subjekty, ktoré sú oprávnené podať návrh na začatie disciplinárneho konania. Touto novelou sa však predovšetkým majú sprísniť pravidlá niektorých sudcovských výhod, ako je práca doma či poberanie 13. a 14. platu. Autori chcú zlepšiť kontrolu ich práceneschopnosti a zaviesť sankcie sudcov za spôsobenie prieťahov v konaní.

 

Povoľovanie tzv. práce v domácom prostredí sa má zmeniť tak, aby sa zabránilo zneužívaniu tohto inštitútu a aby reálne plnil svoju funkciu. Navrhovatelia chcú zrušiť doterajšiu právomoc sudcovskej rady rozhodovať o povoľovaní práce v domácom prostredí vrátane jej „tichého súhlasu“ (ak sudcovská rada nerozhodla do 60 dní, žiadosť sa považovala za schválenú). Právomoc povoľovať prácu v domácom prostredí plánujú zveriť predsedovi súdu vrátane kontroly jej využívania a jej zrušenia. Novou podmienkou pre povolenie práce v domácom prostredí bude, že sudca nie je disciplinárne stíhaný. 

 

Po novom chcú sudcom zvýšiť počet odpracovaných dní, po ktorých im vznikne nárok na 13. a 14. plat. Sudca by musel reálne odpracovať v rozhodujúcom polroku minimálne 95 dní, teraz je to 75 dní. Ak sa rozdelí agenda daného sudcu, nároky na spomínané platy stratí. Predsedovia súdov by novelou získali právo na lepšiu kontrolu práceneschopnosti sudcov. Budú mať právo požiadať Sociálnu poisťovňu o kontrolu dodržiavania liečebného režimu sudcu, ktorá by bola povinná kontrolu urobiť. 

 

Od sudcov by mohli v budúcnosti vyžadovať preplatenie časti alebo celých pokút, ktoré štát musí uhradiť úspešným sťažovateľom pred Ústavným súdom SR (ÚS) alebo ESĽP. Išlo by o prípady uznaných prieťahov v konaní alebo porušenia iných základných práv a slobôd, ak za ne ÚS alebo ESĽP nariadil štátu vyplatiť sťažovateľovi konkrétnu čiastku. Sudca by sa na nej musel podieľať alebo ju celú preplatiť vtedy, ak by jeho konkrétne zavinenie právoplatne potvrdil disciplinárny súd. 

Novela mení doterajší systém kreovania disciplinárnych senátov, ktorý sa v praxi neosvedčil a disciplinárny súd bol dlhší čas zablokovaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies