Smer-SD žiada urýchlenú výstavbu D1 medzi Žilinou a Ivachnovou

NETKY.SK • 17 Február 2011, 08:30 • 2 min
Smer-SD žiada urýchlenú výstavbu D1 medzi Žilinou a Ivachnovou

Smer-SD žiada urýchlenú výstavbu D1 medzi Žilinou a Ivachnovou

slovakia

left justify in out

img

Pre tieňovú vládu opozičného Smeru-SD je nepochopiteľné, prečo súčasný minister dopravy Ján Figeľ (KDH) nerobí nič s úsekom diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Dubná Skala, do ktorého sa doteraz investovalo už viac ako 132 miliónov eur. Na tlačovej konferencii po výjazdovom rokovaní tieňového kabinetu to dnes v Žiline skonštatoval predseda strany Robert Fico.
Za neuveriteľnú označil skutočnosť, že minister dopravy vyhlásil verejnú súťaž na nové trasovanie tohto úseku diaľnice. "Oni idú po toľkých rokoch prípravy opäť niečo trasovať, čo znamená definitívne zastavenie výstavby diaľnice zo Žiliny smerom na Ružomberok. Preto vyzývame ministra Figeľa, aby okamžite začal podnikať kroky, ktoré umožnia otvorenie verejnej súťaže na úsek Hričovské Podhradie – Dubná Skala a Dubná Skala – Ivachnová, ak zastavil PPP projekty. Pretože my sme ich mali dobre pripravené. Vláda SR ich zrušila a teraz za to nesie zodpovednosť," zdôraznil Fico.
Tieňový minister dopravy Ľubomír Vážny pripomenul, že Smer-SD aj v opozícii inicioval viacero krokov ohľadne diaľničného programu. "Boli to dve mimoriadne schôdze, veľa interpelácií a poslaneckých aktivít. Na schôdzach sme sa chceli legitímne baviť o ďalšom postupe vo výstavbe diaľnic. Tieto boli zamietnuté, pretože neexistuje riešenie v danom čase a daných peniazoch ako náhrada za zastavené PPP projekty. Preto vláda SR takéto riešenie ani neponúka," upozornil Vážny.
Fico doplnil, že tieňový vládny kabinet sa zaoberal aj presunom peňazí z eurofondov určených Slovensku, najmä z operačného programu Výskum a vzdelávanie, na dopravu. "Toto rozhodnutie vlády naráža na veľký a celkom pochopiteľný odpor predstaviteľov vedy a výskumu. Peniaze, ktoré zoberú z vedy a výskumu, sú z hľadiska výstavby diaľnic úplne zanedbateľné. Je to jednoducho tak malá suma, že za to v podstate nepostavia nič. Na druhej strane, odrezaním od potrebných peňazí narobia na slovenskej vede a výskume toľko škôd, ktoré možno budú znamenať ďalšie zaostávanie SR vo vzťahu k iným krajinám. Čo by bolo úplne najhoršie, ak zoberú peniaze vede a výskumu, ale nebudú ich schopní minúť na diaľnice, lebo nemajú nič pripravené," podčiarkol Fico.
Zastavenie výstavby diaľnic sa podľa Vážneho najviac dotkne práve Žilinského kraja. "Konkrétne to znamená 74 kilometrov zastavených diaľnic v PPP programe. Je to časť 1. balíka Dubná Skala po Ivachnovú 45 km a 3. balík Hričovské Podhradie – Dubná Skala 29 km. Takisto je zastavená diaľnica na D3, 49 kilometrov zo Žiliny po Čadcu a poľskú hranicu a dva kilometre cesty R5 zo Svrčinovca po hranicu s Českou republikou," vyčíslil Vážny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies