Smer-SD dnes na predsedu ÚPN možno nenominuje nikoho

NETKY.SK • 8 Február 2013, 08:06 • 2 min
Smer-SD dnes na predsedu ÚPN možno nenominuje nikoho

Smer-SD dnes na predsedu ÚPN možno nenominuje nikoho - Politika Hoci predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková naznačovala, že sa v strane črtá dohoda na mene kandidáta na post predsedu Ústavu pamäti národa (ÚPN), klub napokon rozhodoval med

slovakia

left justify in out

imgHoci predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková naznačovala, že sa v strane črtá dohoda na mene kandidáta na post predsedu Ústavu pamäti národa (ÚPN), klub napokon rozhodoval medzi dvoma možnými nominantmi a dohodu nenašiel. Podľa zdroja TASR je preto pravdepodobné, že strana dnes svojho kandidáta do nasledujúcej voľby nepostaví.

Väčšiu podporu poslancov údajne získal Ondrej Krajňák, ktorý aktuálne pracuje v ÚPN. Podľa informácií TASR za neho esemeskami u poslancov loboval aj literát Drahoslav Machala. Časť klubu sa však postavila za Jána Hlavinku, ktorý v ÚPN pracoval v minulosti a aktuálne pracuje v Slovenskej akadémii vied. Ak sa medzi poslancami nepodarí dosiahnuť konsenzus v priebehu dnešného dňa, podľa zdroja TASR strana do aktuálnej voľby nenominuje svojho kandidáta. Parlamentná matematika v takom prípade naznačuje, že by sa mohla opakovať situácia z poslednej voľby, keď Smer-SD kandidáta nepostavil a nominant opozície nezískal podporu potrebnú na zvolenie.

Z opozičných strán zatiaľ KDH avizovalo, že navrhne Mariána Gulu, ktorý by mohol získať aj dôveru SDKÚ-DS. SaS pôvodne uvažovala o Jurajovi Kalinovi, ktorého v minulosti podporoval aj Smer-SD, Kalina však z osobných dôvodov opätovnú kandidatúru odmietol.

Noví kandidáti na predsedu Správnej rady ÚPN by mali byť známi dnes. Dodnes totiž môžu poslanci Národnej rady SR predkladať svoje nominácie.

V súčasnosti vedie ústav bývalý štátny tajomník rezortu kultúry Jozef Lang. Funkciou štatutára ho poveril Ivan Petranský, ktorý 31. januára skončil vo funkcii šéfa ÚPN. Lang má viesť ústav dovtedy, kým Národná rada SR situáciu definitívne nevyrieši tým, že zvolí pre ústav nového predsedu.

Poslanci volili naposledy šéfa ÚPN 29. januára, avšak neúspešne. Pôvodne mali vyberať z dvoch kandidátov, napokon zostal len opozičný František Mikloško, ktorý v tajnej voľbe neprešiel. Nominanta Smeru-SD Juraja Kalinu sociálni demokrati stiahli v pondelok (28. 1.). Mikloško v tajnej voľbe získal 63 hlasov od 141 prítomných poslancov. Na zvolenie potreboval aspoň 71 hlasov. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) bude musieť vyhlásiť novú voľbu s novonavrhnutými kandidátmi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies