Smer-SD chce zneužiť rozpočet na volebnú kampaň

NETKY.SK • 8 December 2013, 14:39 • 2 min
Smer-SD chce zneužiť rozpočet na volebnú kampaň

BRATISLAVA - Návrh rozpočtu je založený na jednorazových opatreniach, ktoré umožnia míňať viac v budúcom roku, ale spôsobia finančné problémy v ďalších rokoch, upozornil Moravčík.

slovakia

left justify in out

Smer-SD chce podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka zneužiť rozpočet na rok 2014 na svoju volebnú kampaň, aby jej pomohol získať priazeň voličov a čo najviac dôležitých pozícií v krajine. Ako povedal Moravčík pre agentúru SITA, návrh rozpočtu verejnej správy, o ktorom rokuje parlament, je poznačený očakávaním supervolebného roka. Budúci rok sa totiž bude voliť nielen prezident, ale aj europoslanci, primátori, starostovia či poslanci miest a obcí. „Dôkazom toho je, že návrh je založený na jednorazových opatreniach, ktoré umožnia míňať viac v budúcom roku, ale spôsobia finančné problémy v ďalších rokoch,“ upozornil Moravčík.

Všetko podľa Moravčíka nasvedčuje tomu, že heslom vlády pri zostavovaní rozpočtu na budúci rok bolo: „Rozdajme štátne peniaze, vyhrajme voľby a potom voličom opäť utiahneme opasky.“ Strana Smer podľa neho kvôli snahe vyhrať voľby dokonca upustila od svojho hlavného cieľa konsolidovať verejné financie. „Nenaplánovala si šetrenie, ale ďalší nárast svojho míňania. V štátnom rozpočte, ktorý vláda predložila do parlamentu sa totiž hovorilo o náraste výdavkov o 220 miliónov eur. Po tom, ako sa Smer naplašil z neúspechu v župných voľbách, tak si výdavky dokonca ešte zvýšili o ďalších 170 miliónov eur,“ upozornil podpredseda KDH. Tieto peniaze majú budúci rok vyvolať podľa neho u ľudí ilúziu, že istoty skutočne prichádzajú. Primátori a starostovia dostanú viac peňazí, úradníci vyššie platy a časť nezamestnaných dočasné pracovné miesta. „O tom, čo bude v roku 2015, keď sa peniaze prejedia, sa však v rozpočte nehovorí,“ konštatoval.

KDH odmieta zneužívanie štátneho rozpočtu na volebnú kampaň vládnej strany Smer-SD. „Rozpočet by mal byť zostavený tak, aby vyviedol Slovensko z krízy a obnovil zamestnanosť. To je možné cez zľahčenie bremena zamestnávateľom a živnostníkom, nech sa im darí a zamestnávajú viac. Žiaľ tento rozpočet im zvyšuje dane a tým ich ešte viac pridusí,“ upozornil Moravčík s tým, že peniaze sa prejedia počas supervolebného roka a vláda následne Slovensko vovedie do ešte hlbšej krízy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies