Smer-SD chce podľa hnutia NOVA potichu zaviesť automatické daňové úľavy

NETKY.SK • 20 Marec 2014, 13:33 • 2 min
Smer-SD chce podľa hnutia NOVA potichu zaviesť automatické daňové úľavy

BRATISLAVA - Vládna strana Smer-SD chce podľa opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR združených v hnutí NOVA Juraja Miškova a Martina Chrena zaviesť automatické daňové úľavy pri investíciách nad 200 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

A plánuje tak spraviť "potichu", nepriamou novelou. Poslanci to uviedli na dnešnej tlačovej konferencii v NR SR.
      

Úprava zákona o investičnej pomoci sa má totiž podľa dvojice zákonodarcov udiať cez pozmeňujúci návrh Maroša Kondróta (Smer-SD) k zákonu o ochrane spotrebiteľa. "Ide o prílepok k úplne nesúvisiacemu zákonu," kritizoval Miškov.
      

Podľa neho by pritom na takýchto úľavách nebolo nič zlé a zaviedli by do praxe istú spravodlivosť, keby po splnení istých podmienok každý investor dostal pomoc od štátu. Nefungovalo by to tak ako dnes, kedy vláda rozhodne o pridelení stimulov. Poslanci však pranierovali automatické daňové úľavy v takej podobe, ako ich navrhuje Smer-SD.
      

"Problémom tejto novely je to, že v prípade investície nad 200 miliónov eur nie je definovaný žiaden iný parameter investície," upozornil Miškov. Napríklad počet novovytvorených pracovných miest alebo situovanie investície do regiónu s vysokou nezamestnanosťou.
      

"Máme podozrenie, že spomínaná novela, ktorou budú umožnené daňové úľavy pri investíciách nad 200 miliónov eur, je sľúbenou istotou pre konkrétneho investora," vyhlásil Miškov. Konkrétne má ísť o projekt Metropolis pri Bratislave. "Reálne hrozí, ak bude prijatá táto nepriama novela, že v budúcnosti pri možnej zmene projektu Metropolis opäť na kasíno, budú bez vedomia verejnosti oslobodené od dane rádovo v desiatkach miliónov eur aj príjmy z hazardných hier," myslí si Chren.
      

O zákone aj s týmto pozmeňujúcim návrhom by malo plénum NR SR hlasovať dnes popoludní. Ak návrh prejde, dvojica opozičných poslancov sa chce obrátiť aj na prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby právnu normu nepodpisoval. Zároveň chcú do budúcnosti pripraviť návrh, ktorý by zaviazal vládu informovať o takto pridelených investičných stimuloch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies