Smer-SD chce po voľbách ďalšie zvýšenie minimálnej mzdy

NETKY.SK • 4 Január 2016, 18:45 • 2 min
Smer-SD chce po voľbách ďalšie zvýšenie minimálnej mzdy

BRATISLAVA - Ak bude po marcových parlamentných voľbách strana Smer-SD vo vláde, minimálna mzda na rok 2017 by sa mala opäť zvyšovať. Vyhlásil to v pondelok na tlačovej besede premiér SR Robert Fico. Ako ďalej povedal, inštitút minimálnej mzdy považuje Smer za svätý.

slovakia

left justify in out

"Nikdy tento inštitút nebudeme rušiť, naopak budeme vytvárať všetky predpoklady na ďalší a ďalší rast minimálnej mzdy. Rešpektujeme právo sociálnych partnerov dohodnúť sa na výške minimálnej mzdy. Pokiaľ takáto dohoda nenastane, potom je na rade Vláda SR, ktorá rozhodne v akej výške bude minimálna mzda," doplnil premiér.


Minimálna mzda na Slovensku od začiatku tohto roka vzrástla z 380 eur na 405 eur. Ide o nárast sumy minimálnej mzdy o 6,58 %. Najnižší možný hrubý hodinový zárobok v tomto roku dosiahne 2,328 eura, kým v minulom roku bol 2,184 eura.


Od začiatku roka sa zvýšila aj suma materskej dávky zo 65 % na 70 % z hrubej mzdy zamestnanca, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. "Máme ambíciu zvýšiť materskú ďalej o päť percent, išli by sme na 75 percent denného vymeriavacieho základu," povedal Fico. V praxi by to podľa neho znamenalo, že poberateľka materskej by mala k dispozícii 97 % čistého príjmu pred materskou.


Rezort práce a sociálnych vecí predpokladá, že zvýšenie materskej dávky sa bude týkať približne 24,2 tisíca poberateľov tejto dávky. Priemerná mesačná suma materského bude v roku 2016 predstavovať 459,6 eura, čo je nárast o 32,8 eura v porovnaní s minulým rokom. Zvýšenie materskej dávky by si malo z rozpočtu Sociálnej poisťovne vyžiadať takmer 8,8 mil. eur.


Účinnosť od januára nadobudlo tiež zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa. Ako vysvetlil predseda vlády, príspevok sa týka detí do 3 rokov a pri dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave ide o deti do 6 rokov. "Ide nám predovšetkým o to, aby sa zvýšil príspevok, ktorý pokrýva náklady na jasle, materskú škôlku alebo náklady na opatrovateľa, opatrovateľku," podotkol Fico.


Spomínaný príspevok vzrástol z 230 eur na 280 eur. "Výrazne sa zjednodušuje aj formálna stránka, pretože rodič nebude povinný platiteľovi mesačne preukazovať výšku skutočných nákladov na zabezpečenie starostlivosti o dieťa. Aj touto formou chceme, aby mali rodičia k dispozícii finančné prostriedky, ktoré dajú na zabezpečenie starostlivosti," uzavrel Fico.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies