SMER-SD bude protestovať v hlavnom sídle Transparency International v Berlíne

NETKY.SK • 28 Október 2010, 07:48 • 2 min
SMER-SD bude protestovať v hlavnom sídle Transparency International v Berlíne

SMER-SD bude protestovať v hlavnom sídle Transparency International v Berlíne

slovakia

left justify in out

img

Opozičná strana Smer-SD bude oficiálnou cestou formou listu protestovať v hlavnom sídle Transparency International (TI) v Berlíne proti politizovaniu jej slovenskej pobočky. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že Transparency International Slovensko (TIS) je číro politickou inštitúciou a pobočkou SDKÚ-DS. TI aktuálne zverejnila správu, podľa ktorej sa Slovensko vo vnímaní korupcie naďalej prepadáva.
Fico zdôraznil, že TIS viedla v rokoch 1998 až 2009 Emília Sičáková-Beblavá, teda manželka niekdajšieho štátneho tajomníka ministerstva práce a dnes poslanca SDKÚ-DS Miroslava Beblavého. "Ona akože potom odstúpila, no vykonáva funkciu programovej riaditeľky," poznamenal. Lídrovi Smeru-SD sa nepáčil ani postup TIS v minulých obdobiach počas káuz vlád Mikuláša Dzurindu ako predaj SPP, Branisko či "vláčiky". "Nepamätám si, že by boli tak aktívni, ako boli za mojej vlády," povedal. So správou o zhoršovaní postavenia Slovenska nesúhlasí a ako protiklad jej stavia prieskum verejnej mienky, podľa ktorého je trend opačný.
Sičákovú-Beblavú a jej manžela označil Fico za veľmi zaujímavú dvojicu. "Keď sa pani Sičákovej-Beblavej v roku 2005 novinári pýtali, za koľko kúpili rodinný dom, odpovedala, že sa nepamätá. Ona nesúhlasila ani s tým, aby jej dom fotili. Je evidentné, o koho ide," povedal. Beblavý zase podľa Fica v roku 2006 ako štátny tajomník rezortu práce riadil Európsky sociálny fond tak, že na dva roky došlo zo strany Bruselu k zastaveniu jeho financovania. "A táto dvojica bude rozhodovať a určovať, ako ľudia vnímajú korupciu na Slovensku za tej alebo onakej vlády. Budeme na to poukazovať v Berlíne," avizoval.
Podľa najnovšieho vydania Indexu vnímania korupcie organizácie TI sa Slovensko naďalej prepadáva. V Indexe merajúcom vnímanie korupcie vo verejnom sektore za rok 2009 na stupnici od 0 (najviac vnímaná korupcia) po 10 (najmenej vnímaná korupcia) Slovensko dosiahlo skóre 4,3. Celkovo obsadilo 59. až 61. miesto zo 178 skúmaných krajín, a oproti roku predtým kleslo o päť priečok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona