Smer sa podľa opozície správa pokrytecky a arogantne

NETKY.SK • 14 September 2014, 14:54 • 2 min
Smer sa podľa opozície správa pokrytecky a arogantne

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD sa podľa opozičných poslancov správa pokrytecky a arogantne. V úvode septembrovej schôdze parlamentu Smer-SD vyradil 10 opozičných návrhov zákonov z rokovania národnej rady, keďže sa podľa vládnej strany týkali komunálnych volieb.

slovakia

left justify in out

Naopak, novelu banského zákona, ktorá zakazuje ťažbu zlata kyanidovou metódou, či novelu stavebného zákona, ktorá má obmedziť bilbordy pri cestách, Smer-SD z rokovania nevyradil, hoci sa podľa opozičných poslancov rovnako týkajú problémov miest a obcí a predkladajú ich poslanci Smeru-SD, ktorí budú kandidovať v novembrových komunálnych voľbách.

 

„Na začiatku schôdze ste arogantne ukázali opozičným poslancom, že nemajú právo prekladať návrhy. Keby ste chceli byť konzistentní, tak tento návrh by sme prerokovávali až na decembrovej schôdzi, rovnako body pána Rašiho a Chomu. Tento zákon je vyslovene šitý na komunálne voľby, jednou z jeho predkladateliek je pani Laššáková a návrh sa týka oblastí, kde žije,“ komentoval novelu banského zákona,ktorá reaguje na situáciu v Kremnici a Detve poslanec Mostu-Híd Zsolt Simon. Smer-SD tak podľa neho ukazuje svoju opojenosť mocou.


„Presne tento zákon je určený pre komunálne voľby, aby sa poslanci Smeru mohli ukázať aspoň trochu v pozitívnom svetle,“ konštatoval poslanec OĽaNO Igor Hraško.


Podľa poslanca KDH Júliusa Brocku zákonodarcovia Smeru-SD nezastupujú v parlamente občanov a svojich voličov, ale v prvom rade seba. Pripomenul, že vládna strana vyradila z rokovania parlamentu aj návrh, aby poslanci NR SR mohli poberať za pôsobenie vo viacerých verejných funkciách iba jeden plat. Teraz podľa Brocku viacero poslancov Smeru-SD poberá za viacero funkcií vyšší plat ako premiér.


„Nehovorte nám, že je to predvolebná kampaň. My sme tento návrh avizovali už skôr,“ bránil sa jeden z predkladateľov novely banského zákona Ján Senko (Smer-SD). Rovnako reagoval aj poslanec Smeru-SD a starosta Hurbanovej Vsi Ľubomír Petrák, ktorý predkladal návrh na odškodnenie vojnových sirôt. „Nejde o kampaň. Nemám v rodine nikoho takého, a ani v obci,“ konštatoval s tým, že návrh, ktorý predkladá, sa nedotkne nikoho z jeho rodiny alebo obce, ktorej starostuje.


Vyradené opozičné návrhy presadzovali napríklad zavedenie princípu jeden mandát stačí, teda aby poslanci parlamentu nemohli pôsobiť ako starostovia, predsedovia vyšších územných celkov alebo verejnoprávnych inštitúcií. Smer-SD vyradil aj návrhy, podľa ktorých by poslanci vo viacerých funkciách mohli poberať len jeden plat, respektíve aby sa kvórum pre platnosť referenda znížilo z 50 na 20 percent. Šéfka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková vyhodila zo septembrovej schôdze i novelu, podľa ktorej by chodníky pokryté poľadovicou či snehom mali odhrabávať obce, ktorých majetkom sú, a nie vlastníci nehnuteľností, ktoré s chodníkmi len susedia. Podľa Laššákovej sa komunálnych volieb týka aj novela, ktorá mala zakázať poslancom vykonávať advokátsku prax. Vyradila aj návrh na dvojkolovú voľbu starostu a primátora ako aj novelu, ktorá mala umožniť nezávislým kandidátom v komunálnych voľbách nominovať do volebných komisií svojich ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona