Smer sa chce postarať o bývalých športovcov

NETKY.SK • 14 Február 2015, 16:00 • 2 min
Smer sa chce postarať o bývalých športovcov

BRATISLAVA - Medailisti z olympijských, paralympijských alebo deaflympijských hier a zlatí majstri sveta a Európy budú mať garantovaný minimálny dôchodok od 550 do 800 eur podľa medailového umiestnenia.

slovakia

left justify in out

V návrhu zákona o príspevku športovému reprezentantovi to navrhujú poslanci Smeru-SD Otto Brixi, Anton Martvoň, Dušan Čaplovič a Dušan Galis.

 

"Chceme pomôcť udržať si dôstojnú životnú úroveň na dôchodku vrcholovým športovcom, ktorí sa zaslúžili o prezentovanie dobrého mena Slovenska, respektíve niekdajšieho Československa v zahraničí. Po dlhom čase a viacerých pokusoch by sme radi presadili návrh aspoň v takejto podobe," povedal pre agentúru SITA Martvoň.

 

O príspevok budú môcť požiadať medailisti po dovŕšení dôchodkového veku. Brixi vysvetlil, že ak dôchodok reprezentačných športovcov bude nižší ako 550 až 800 eur, štát im ho dorovná v prípade bronzových medailistov na úroveň 550 eur, strieborných olympionikov na 650 eur a zlatých víťazov na úroveň 800 eur. Nepôjde teda o automatickú dávku, ale dorovnanie dôchodku na stanovenú úroveň. Nárok na príspevok podľa zákona budú mať prvý, druhý a tretí z olympijských, paralympijských alebo deaflympijských hier a zlatí na majstrovstvách sveta alebo majstrovstvách Európy v športovej disciplíne zaradenej Medzinárodným olympijským výborom na olympijských hrách, Medzinárodným paraolympijským výborom na paralympijských hrách alebo Medzinárodným výborom športu pre nepočujúcich na deaflympijských hrách bezprostredne predchádzajúcich majstrovstvám sveta alebo majstrovstvám Európy.

 

"Vrcholoví reprezentanti vynakladajú úsilie, aby dosiahli životné úspechy a ocenenia a nemajú dostatočný priestor venovať sa iným oblastiam, v ktorých by si zabezpečili finančné prostriedky potrebné na bežný život," vysvetľujú poslanci Smeru-SD.

 

Žiadosť o príspevok športovému reprezentantovi budú medailisti podávať písomne Sociálnej poisťovni.

Ak športový reprezentant dosiahol viacero medailových ocenení, bude mať nárok len na jeden príspevok, a to v sume prislúchajúcej najvyššiemu medailovému oceneniu.

 

Návrhom sa bude parlament zaoberať na marcovej schôdzi. Ak poslanci zákon definitívne schvália, olympijskí medailisti, majstri sveta a Európy by mali príspevky k dôchodkom začať poberať od 1. januára 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona