Smer rozhodol: Glváč bude podpredsedom parlamentu, Tomáš tajomníkom na školstve

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 08:42 • 2 min
Smer rozhodol: Glváč bude podpredsedom parlamentu, Tomáš tajomníkom na školstve

BRATISLAVA – Smer-SD cez víkend rozhodol, že na post podpredsedu Národnej rady SR nominuje dosluhujúceho ministra obrany Martina Glváča.

slovakia

left justify in out

Od stredy okrem neho majú viesť parlament, ktorý vzišiel z volieb ako predseda šéf SNS Andrej Danko. Podpredsedami majú byť aj predseda Most-Híd Béla Bugár a predseda Siete Radoslav Procházka. Jedno kreslo podpredsedu má patriť opozícii. Najsilnejšia opozičná strana SaS naň navrhuje Luciu Nicholsonovú.

 

Vedenie Smeru-SD tiež rozhodlo, že za štátneho tajomníka ministerstve školstva nominuje doterajšieho šéfa komunikačného odboru na úrade vlády a novozvoleného poslanca NR SR Erika Tomáša. Ako štátny tajomník zostane pôsobiť na ministerstve dopravy Viktor Stromček.

 

Už dávnejšie je známe, že Robert Fico zostane na premiérskom poste ďalšie volebné obdobie. Ministrom vnútra má byť naďalej Robert Kaliňák. Členmi vlády za Smer-SD majú zostať aj Peter Kažimír ako minister financií, Miroslav Lajčák ako minister zahraničných vecí a minister práce Ján Richter. Na ministerstve kultúry napokon zostáva Marek Maďarič. Smeru pripadne aj rezort hospodárstva. Ministrom má byť Peter Žiga, ktorý doteraz viedol ministerstvo životného prostredia. Funkcia podpredsedu vlády pre investície má pripadnúť doterajšiemu šéfovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. Keďže žiadna zo strán nechcela rezort zdravotníctva, ministra nominuje tiež Smer-SD. Podľa informácií agentúry SITA ním má byť riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP), ktorý je analytickým útvarom ministerstva financií, Martin Filko, alebo šéf Slovenskej pošty Tomáš Drucker.

 

Fico: Minister zdravotníctva nebude z prostredia finančných skupín

Nová štvorkoalícia by mohla byť príležitosťou na to, aby v zdravotníctve zaviali nové vetry. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda Smeru–SD Robert Fico.

 

Tento rezort bude podľa dohody medzi budúcimi vládnymi stranami patriť do portfólia Smeru-SD. Strana zaň podľa Fica prevezme zodpovednosť. Od partnerov koalície však očakáva podporu. "Našou odpoveďou na tento rezort bude krízový režim," povedal. Nominant na tento post nebude podľa Fica pochádzať z prostredia finančných skupín ani z prostredia zdravotníctva. "Nebude možné tam nájsť žiadne prepojenia," ozrejmil s tým, že krízový manažment nebude iba v osobe ministra, ale i šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

 

Fico avizoval, že nový minister zdravotníctva prijme i tvrdé opatrenia. Očakáva, že sa v koalícii jasne pomenuje, čo so zdrojmi, ktoré do zdravotníctva prichádzajú. "Máme spoločný názor, že treba obmedzovať zisk zdravotných poisťovní," priblížil.

 

Krízový manažér bude podľa neho musieť dostať pod kontrolu preplácanie výkonov štátnou VšZP, aby sa nestalo, že niektoré súkromné spoločnosti dostanú viac, ako im patrí. "Potom sa musíme pozrieť na rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti a na minimálnu zdravotnícku sieť," doplnil.

 

Podľa predsedu #Siete Radoslava Procházku sa ani ostatné koaličné strany nebudú zbavovať zodpovednosti za to, ako sa zdravotníctvu bude dariť. "Je to kľúčový rezort, ktorý zohral kľúčovú úlohu aj v čase pred voľbami," pripomenul. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár uviedol, že budúci minister zdravotníctva bude mať ich podporu. "Ten, kto bude viesť ministerstvo, musí urobiť konkrétne opatrenia aj z hľadiska šetrenia," domnieva sa.

 

Úlohou krízového manažéra bude i to, aby dokázal stanoviť v zdravotníctve jasnú hranicu medzi štátnym a súkromným, povedal predseda SNS Andrej Danko. "Nechceme deštrukciu podnikateľského segmentu. Budeme rešpektovať sociálne trhové hospodárstvo. Ale budeme striktne určovať, že nie všetko štátne musí byť súkromné a musíme našich ľudí ochrániť pred rozpínavosťou tých, ktorí si myslia, že si kúpia všetko," doplnil.

 

Opozičné strany SaS, OĽaNO-NOVA, Sme rodina - Boris Kollár a Ľudová strana Naše Slovensko súhlasia, aby rezort zdravotníctva viedol krízový manažér. Daniel Lipšic z OĽaNO-NOVA tvrdí, že nominant síce môže byť šikovný, kľúčové však bude, či dokáže zo zdravotníctva odstrihnúť vplyvnú chobotnicu, ktorá z rezortu vyťahuje peniaze. "Obávam sa, že to nebude také ľahké," uviedol.

 

Ako kandidát na post ministra zdravotníctva sa v kuloároch posledné dni spomína Martin Filko z Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií. Jozef Mihál zo SaS ho osobne pozná a považuje ho za šikovného ekonóma. "Pokiaľ by on za svojho pôsobenia nedokázal zdravotníctvo zreformovať viditeľným spôsobom, tak to je dôkaz, že oligarchovia vyhrali," myslí si.

 

Návrh tvoriacej sa vlády, aby mala opozícia zastúpenie v kontrolných orgánoch VšZP a ÚDZS označili OĽaNO-NOVA, SaS a Sme rodina - Boris Kollár ako minimálny nástroj na zabránenie kauzám. "Ak by tu bol záujem ísť po kauzách a riešiť ich, nech ponúkne štvorkoalícia opozícii funkciu špeciálneho prokurátora," povedal Lipšic. V súvislosti s existujúcou ponukou však poznamenal, že opozícia využije každú príležitosť na kontrolu, ktorú bude mať.

 

"Bude vecou dohody v opozícii, ako s tým naložíme," konštatoval Mihál. Opozičné rokovania sa podľa neho začnú v pondelok (21.3.).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies