Smer prijal konsenzus, upustil od vracania tovaru do 7 dní

NETKY.SK • 7 Marec 2014, 12:00 • 2 min
Smer prijal konsenzus, upustil od vracania tovaru do 7 dní

BRATISLAVA - Poslanci vládneho Smeru-SD sa so zástupcami obchodu a tripartity dohodli na konsenze pri zmenách Občianskeho zákonníka, ktoré majú zabrániť úžerníckym praktikám.

slovakia

left justify in out

Jednou z navrhovaných zmien mala byť napríklad aj možnosť bezdôvodného vrátenia tovaru v kamenných obchodoch do siedmich dní. Po diskusii s partnermi poslanci Smeru-SD toto ustanovenie z návrhu vypustili. Exekútori po novom budú môcť na účte zablokovať iba sumu vo výške pohľadávky a nie celý účet, ako sa to bolo možné doteraz. "Chceli sme ľuďom uľahčiť život, zablokovanie celého účtu pre pohľadávku vo výške niekoľkých desiatok alebo sto eur vedelo narobiť pekné problémy pri platení bežných záväzkov ako je inkaso a podobne, ktoré ľudia zrazu z účtu nemohli vykonať," vysvetlil poslanec Smeru-SD a predkladateľ novely Anton Martvoň. Vypustenie možnosti bezdôvodného vrátenia tovaru do siedmich dní v kamenných obchodoch, ako aj možnosť zablokovať na účte iba sumu vo výške pohľadávky a nie celý účet budú súčasťou pozmeňujúceho návrhu, ktorý predkladatelia k novele predložia.

"Asociácia lízingových spoločností privítala prezentované zmeny dotknutých ustanovení poslaneckého návrhu a konštruktívny prístup jeho predkladateľov pri prerokovávaní vecných pripomienok týkajúcich sa predmetu činnosti relevantných sektorov ekonomiky SR," informoval agentúru SITA generálny tajomník ALS SR Marián Tibenský po stretnutí so štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou a poslancami Smeru-SD. 

"Snažili sme sa nájsť vyváženú rovnováhu medzi zlepšením práv občanov - spotrebiteľov na jednej strane a na druhej strane, aby sme neohrozili sektor obchodu a podnikania, ktorý je jedným z najvýznamnejších zamestnávateľov v SR," povedal Martvoň. Spolu s poslancom Smeru-SD Ottom Brixim o konečnej podobe novely diskutovali so zástupcami príslušných ministerstiev a dotknutými oficiálnymi reprezentantmi príslušných sektorov, asociácií, spotrebiteľských združení, zástupcami obchodníkov a zamestnávateľov v rámci tripartity. "Výsledkom rokovaní je konsenzus," dodal Martvoň. 

 

Poslanci začiatkom februára posunuli do druhého čítania sériu zmien, ktoré majú zabrániť úžerníckym praktikám. Medzi najpodstatnejšie zmeny, ktoré navrhujú zákonodarcovia Smeru-SD Anton Martvoň a Otto Brixi, patrí definícia úžery aj v Občianskom zákonníku a stanovenie maximálnej odplaty za poskytnutie úveru. Tá bude definovaná priamo v Občianskom zákonníku. Novinkou má byť aj povinnosť poskytovať spotrebiteľské úvery výhradne bezhotovostnou formou. Rovnako sa má upraviť aj exekučný poriadok, ktorý nebude povoľovať exekúcie nehnuteľností pri dlhu do 2 000 eur a zabrániť sa má aj exekúcii motorových vozidiel zdravotne ťažko postihnutých a vozidiel nevyhnutných pre výkon povolania. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies