Smer prelomí veto prezidenta pri hmotnej núdzi

NETKY.SK • 26 November 2013, 14:27 • 2 min
Smer prelomí veto prezidenta pri hmotnej núdzi

BRATISLAVA - Poslanci za stranu Smer-SD prelomia veto prezidenta a opätovne v pôvodnom znení schvália nový zákon o pomoci v hmotnej núdzi.

slovakia

left justify in out

Rovnako sa zachovajú aj voči pripomienkam prezidenta k novele zákona o kolektívnom vyjednávaní, ktorú takisto schvália v pôvodnom znení. Na tlačovej besede o tom informovala predsedníčka poslaneckého klubu strany Smer-SD Jana Laššáková. "Poslanci klubu strany Smer-sociálna demokracia nepodporia žiadne pozmeňujúce návrhy pána prezidenta," povedala.

Hlava štátu navrhla z okruhu prác, v rámci ktorých budú plnoleté sociálne odkázané osoby povinné odpracovať si základnú dávku v hmotnej núdzi v sume 61,6 eura, vypustiť menšie obecné služby. V zákone tak prezident žiada ponechať povinnosť odpracovať si túto dávku len v rámci dobrovoľníckej činnosti alebo pri prácach na predchádzanie mimoriadnej situácie a pri odstraňovaní následkov mimoriadnej situácie. Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter tomuto návrhu prezidenta nerozumie. "Menšie obecné služby podľa Ústavy Slovenskej republiky, ani Dohovoru Medzinárodnej organizácie práce nie sú nútenou prácou,“ povedal minister. 

Šéf rezortu práce a sociálnych vecí tiež neakceptuje pripomienky prezidenta k novele zákona o kolektívnom vyjednávaní. Prezident navrhuje, aby sa z možného rozšírenia záväznosti kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa (KZVS) bez súhlasu zamestnávateľa vylúčil širší okruh zamestnávateľov. Kým schválená novela zákona počíta s tým, že budú z tohto procesu vylúčení zamestnávatelia, ktorí majú do 20 zamestnancov, podľa prezidenta by sa to malo týkať zamestnávateľov, ktorí majú do 50 zamestnancov. Argumentuje tým, že podľa nariadenia Európskej komisie (EK) sa za malý a stredný podnik považuje podnik, ktorý zamestnáva menej ako 50 osôb. "Je to niečo nové, v prechádzajúcej novele nemal tieto pripomienky a podpísal novelu v takom istom znení, ako sme ju dnes predložili," upozornil Richter. Podľa ministra sa spomínané nariadenie EK používa na určovanie pravidiel v oblasti štátnej pomoci. "Toto je oblasť pracovného práva," poznamenal Richter. 

Prezident tiež navrhuje, aby sa rozšírenie záväznosti KZVS nevzťahovalo na zamestnávateľa, ktorý má uzatvorenú záväznú podnikovú kolektívnu zmluvu. "Návrh zákona, ktorý som predložil do parlamentu, zohľadňuje to, že pokiaľ sa na podnikovej úrovni prijme výhodnejšia kolektívna zmluva, na tieto podniky sa nevzťahuje vyššia kolektívna zmluva," povedal Richter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies