Smer posunul novelu vodného zákona do druhého čítania

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 11:26 • 2 min
Smer posunul novelu vodného zákona do druhého čítania

BRATISLAVA - Voda je surovina, ktorá podlieha národným záujmom a má strategický význam pre bezpečnosť štátu. Uvádza sa to v novele zákona o vodách, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania.

slovakia

left justify in out

Novela vypracovaná ministerstvom životného prostredia zdôrazňuje potrebu ochrany podzemných vôd v chránených vodných oblastiach s dôrazom na teritórium Žitného ostrova. Po novom bude cez chránené územia zakázaná výstavba produktovodov. Preprava a prevod vody za hranice štátu má podliehať povoleniu zo strany štátu. Novela zavádza lehoty na povolenia odberu povrchových a podzemných vôd na 10 rokov. Tým sa má vytvoriť priestor pre ochranu vôd a ich spravodlivé rozdeľovanie. 

 

Právna norma takisto zavádza nový sadzobník pokút za znečisťovanie vody. V prípade mimoriadneho znečistenia môže štát uložiť vinníkovi pokutu 165 000 eur. V súvislosti s implementáciou operačného programu Kvalita životného prostredia na roky 2014 až 2020 zavádza spoplatnenie závlahovej vody pre poľnohospodárov a optimalizuje poplatky za odber povrchových a podzemných vôd. 

 

Opoziční zákonodarcovia vláde vyčítali, že návrh otvára priestor na privatizáciu obchodu s vodou do zahraničia za nejasných podmienok, pričom štát sa vzdá kontroly nad touto strategickou surovinou. Ministra životného prostredia Petra Žigu opozícia opakovane vyzývala, aby odolal tlaku lobistov a právnu normu stiahol z rokovania parlamentu. Podľa nich práve novela pripraví podmienky na to, aby vláda vydávala povolenia na vývoz vody do zahraničia. To podľa opozície v súčasnosti možné nie je. OĽaNO spustilo proti vývozu vody aj petičnú akciu. 

 

Žiga obvinenia z privatizácie vody odmietol. Vláda podľa jeho slov ako prvý kabinet povyšuje vodu na strategickú surovinu a jej predaj do zahraničia chce naopak zakázať. Teraz je totiž podľa envirorezortu možný vývoz vody bez povolenia. 

 

Premiér Robert Fico spolu so Žigom v utorok informovali, že vláda plánuje novelizovať Ústavu SR s cieľom zakázať vývoz pitnej, minerálnej a geotermálnej vody za hranice Slovenska. Výnimky budú podľa Fica možné len v prípade extrémnych humanitárnych situácií. Návrh podľa Žigu predstavia na budúci týždeň. Ak parlament schváli novelu ústavy o ochrane vody, zmeny v druhom čítaní zapracujú aj do novely zákona o vodách. Žiga vyzval opozičných poslancov, aby podporili ústavný zákaz vývozu vody do zahraničia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona