Smer podľa Novotného zastrašuje zdravotníkov

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 14:34 • 2 min
Smer podľa Novotného zastrašuje zdravotníkov

BRATISLAVA - Novela Trestného zákona vládneho Smeru-SD má podľa poslanca za SDKÚ-DS Viliama Novotného slúžiť na zastrašovanie zdravotníkov.

slovakia

left justify in out

"Aby vláda mala lepšiu vyjednávaciu pozíciu, ak budú zdravotníci niečo požadovať," uviedol v parlamentnej rozprave Novotný. Kabinet Roberta Fica podľa jeho slov oklamal zdravotníkov, oklamal zdravotné sestry, oklamal lekárov a aj lekárnikov. "Smer si pripravil kladivo na zdravotníckych pracovníkov. Keď nebudete robiť za mizerné platy, budete mašírovať do práce, inak prídu tresty," argumentoval Novotný. Poslancov Smeru-SD vyzval, aby novelu neschválili. "Zdravotníctvo má veľa problémov, ale problémy treba riešiť dialógom," dodal.

Novela Trestného zákona predložená ministerstvom spravodlivosti okrem iného zavádza nové povinnosti pre zdravotníckych pracovníkov v krízovej situácii, pri porušení ktorých bude hroziť odňatie slobody na dva až päť rokov. Ak počas núdzového stavu nenastúpia do služby, okrem hrozby väzenia môžu dostať aj pokutu od ministerstva zdravotníctva do výšky 3 300 eur a následne prísť o registráciu v komore na desať rokov. Prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi sa však desaťročné obdobie ako podmienka na obnovenie registrácie zdá neprimerane prísna a novelu vrátil do NR SR na opätovné prerokovanie. Poslancom navrhol schváliť zákon s tým, aby sa dĺžka vyradenia z komory, počas ktorej zdravotníci nemôžu vykonávať svoje povolanie, znížila z desiatich na dva roky. Ústavnoprávny výbor túto pripomienku Gašparoviča pred niekoľkými dňami schválil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona