Smer podľa Kaníka zvolí Mitríka alebo Crkoňovú

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 08:21 • 2 min
Smer podľa Kaníka zvolí Mitríka alebo Crkoňovú

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD v stredu (20.5.) zvolí za predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR buď Karola Mitríka (nominant Pavla Freša), alebo Henrietu Crkoňovú (nominantka Mariána Kvasničku a Štefana Kuffu). Je o tom presvedčený Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Ani jeden z týchto kandidátov nie je podľa neho opozičný.

slovakia

left justify in out

"Opozičný kandidát môže byť len ten, ktorý by vyhral v hypotetickej voľbe, v ktorej by volila len opozícia. A ním je Maroš Žilinka (nominant KDH s podporou 60 poslancov), o tom nieto pochýb. A ak Smer zvolí iného, tak zvolí svojho, a nie opozičného kandidáta. To je jednoznačné," vyhlásil Kaník v závere ôsmeho rokovacieho dňa 51. schôdze NR SR.

 

Dodal, že ak Smer-SD nezvolí Žilinku, čo Kaník očakáva, poruší tým pravidlo, že vládna moc má byť kontrolovaná osobou nezávislou od vlády. Kaník zároveň zopakoval, že ho mrzí nominácia od Pavla Freša. Podľa Kaníka tým pomohol Smeru-SD rozbiť jednotu opozície. Frešovo konanie považuje Kaník za politicky krátkozraké.

 

Poslanec si myslí, že sociálni demokrati potrebovali rozbiť túto jednotu preto, že sa boja možnej sily opozície. "Prišlo k tomu, že sa opozícia zjednocovala. A jednotná opozícia dokáže víťaziť. Preto bolo dôležité túto jednotu opozície rozbiť," vysvetlil Kaník. Dodal, že ak Smer-SD zvolí iného kandidáta ako Žilinku, bude mať síce od NKÚ pokoj, ale v konečnom dôsledku prehrá.

 

Voľba nového šéfa NKÚ by mala byť v stredu 20. mája o 11.00 h. O post predsedu NKÚ sa uchádzajú traja nominanti. Maroša Žilinku, prokurátora a bývalého štátneho tajomníka na ministerstve vnútra za vlády Ivety Radičovej, nominovalo KDH, podporu má u 60 opozičných poslancov. Henrietu Crkoňovú, bývalú vedúcu služobného úradu na ministerstve školstva za vlády Smeru-SD, navrhli poslanci Marián Kvasnička (nezaradený) a Štefan Kuffa (OĽaNO). Karola Mitríka, bývalého šéfa SIS, navrhol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Mitríka v minulosti označil za dobrého možného kandidáta aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Nedávno uviedol, že všetci traja kandidáti sú čisto opoziční a opozičnejšieho ako Mitríka si ani nevie predstaviť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies