Smer podľa Jurinovej druhý pilier fanaticky rozrušuje

NETKY.SK • 29 Január 2015, 19:16 • 2 min
Smer podľa Jurinovej druhý pilier fanaticky rozrušuje

BRATISLAVA - Strana Smer-SD podľa podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej (OĽaNO) ideologicky až fanaticky rozrušuje druhý dôchodkový pilier len preto, že ho pred desiatimi rokmi zaviedla pravicová vláda.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedla v parlamentnej rozprave k otvoreniu druhého piliera, vláda vedie voči druhému pilieru propagandu. "Ukážte informácie, komu sa oplatí zostať a komu nie," vyzvala vládu. Upozornila na to, že ponúkané dôchodky z druhého piliera sú nízke aj pre krátke obdobie sporenia. Vláda pritom podľa nej neprišla pri druhom pilieri s ničím zásadným. "Nerobíte žiadne opatrenia, ktoré by zlepšili vyhliadky sporiteľov," tvrdí Jurinová. 

 

Poslanec Ľudovít Kaník upozornil na to, že tradičný priebežný dôchodkový systém nie je udržateľný, keďže sa rodí menej detí a pribúda počet dôchodcov. Ak by podľa neho existoval len priebežný dôchodkový pilier, tak sa musí buď predlžovať vek odchodu do dôchodku, musia sa zvyšovať odvody, alebo sa musia znižovať vyplácané dôchodky. Prvá vláda Roberta Fica podľa Kaníka vykonala hrubé, neodborné zásahy do druhého piliera, čím znížila výnosy pre sporiteľov. Išlo podľa neho o zavedenie šesťmesačného obdobia, počas ktorého sa hodnotila výnosnosť v druhom pilieri. 

 

Druhý dôchodkový pilier označila poslankyňa Jana Vaľová (Smer-SD) za privatizáciu dôchodkového systému, ktorá bola od začiatku rýchlokvaseným marketingovým nezmyslom. V Českej republike podľa nej vláda pristúpila k zrušeniu druhého piliera z dôvodu, že odčerpáva štátu veľké peniaze. Spomenula demagogickú reklamnú kampaň pri vzniku druhého piliera, ktorá občanom sľubovala švajčiarske dôchodky. "V kampani sa verbovalo, aby ľudia vstupovali do druhého piliera, bez ohľadu na sociálnu situáciu či vek," uviedla poslankyňa za Smer-SD. 

 

Krátko po 19:00 predsedajúca schôdze Erika Jurinová (OĽaNO) ukončila tretí rokovací deň 46. schôdze parlamentu. Poslanci budú v rokovaní o otvorení druhého piliera pokračovať v piatok od 09:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies