Smer podľa Beblavého odmieta kroky na pomoc rodičom so škôlkami

NETKY.SK • 9 December 2014, 13:19 • 2 min
Smer podľa Beblavého odmieta kroky na pomoc rodičom so škôlkami

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD odmieta kroky na pomoc rodičom so škôlkami pre ich deti. Tvrdí to nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, ktorému dnes v pléne neprešli zákonom garantované miesta v škôlkach.

slovakia

left justify in out

Svojim návrhom chcel dať rodičom istotu, že obec zabezpečí pre deti miesto v materskej škole alebo detskej skupine, a ak nie, tak im ako náhradu poskytne aspoň finančnú pomoc vo výške rodičovského príspevku. Podobný systém tzv. predškolskej garancie majú podľa neho k dispozícii napríklad rodičia detí v Spolkovej republike Nemecko.
     

Beblavý chcel do procesu umiestňovania detí do škôlok zapojiť nielen obce, ale aj súkromné subjekty. "V niektorých menších obciach totiž vzhľadom na demografickú krivku nebude potrebné budovanie nových zariadení, ale bude postačovať využívanie kapacít súkromných a cirkevných škôl či v budúcnosti nimi zriadených detských skupín," vysvetlil.
     

Podľa Beblavého vládna podpora vo forme 5 až 10 miliónov eur na škôlky nevyrieši problém s chýbajúcimi miestami v týchto zariadeniach. Opozičný poslanec vyčíslil, že táto podpora vyrieši maximálne 10 percent problému.
     

Beblavý pripomína, že napríklad v Bratislave chýba niekoľko tisíc miest v škôlkach. Upozornil, že starostovia niektorých obcí sa o finančnú pomoc ani nebudú uchádzať. „Lebo postavenú škôlku nebudú vedieť uživiť,“ vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

     

Poslanec poukázal na dnešný stav na Slovensku, keď rodičia nemajú zaručené miesto v škôlke pre deti od troch do šiestich rokov. "Podľa medializovaných informácií obce a mestá nezriedka zamietnu stovky žiadostí o prijatie do materských škôl, čo so sebou prináša mnoho problémov," uviedol Beblavý. Jedným z najvážnejších problémov je, že kým rodičia nenájdu opateru pre dieťa, nemôžu pracovať. "To má negatívne dôsledky na rodinný rozpočet," povedal Beblavý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies