Smer odmietol princíp jeden mandát stačí

NETKY.SK • 5 Február 2014, 07:55 • 2 min
Smer odmietol princíp jeden mandát stačí

BRATISLAVA – Vládny Smer-SD zamietol novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorou poslanci za KDH presadzovali jeden plat pre funkcionárov sediacich na viacerých stoličkách verejnej správy.

slovakia

left justify in out

Poslanci NR SR by mali podľa KDH poberať len jeden príjem, aj keď vykonávajú viacero verejných funkcií naraz. Podľa predsedu KDH Jána Figeľa nikdy v NR SR za 24 rokov nebola taká kumulácia mandátov ako teraz. Upozornil, že sa kumulujú mandáty poslancov NR SR s exekutívnymi funkciami na úrovni samosprávy, ale aj inštitúciami, ako sú nemocnice, či poisťovne. „Nie je to dobré a správne,“ povedal a pripomenul, že KDH 20 rokov voči svojim členom uplatňuje "jeden mandát stačí." 

Predseda KDH verí, že pravidlo "jeden mandát stačí" sa stane ústavným pravidlom. Novela zákona má podľa Figeľa zabezpečiť, aby poslanec NR SR na základe zákona mohol poberať len poslanecký plat. Existovalo by len niekoľko výnimiek, ktorými by boli napríklad lekári alebo vedeckí pracovníci. KDH tým neobmedzuje výkon viacerých funkcií, ale jeho návrhom podľa Figeľa ušetrí štát a občania. „Takýto návrh posilní dôveru občanov v parlament,“ konštatoval. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies