Smer odhlasoval: Galko ohrozuje Ozbrojené sily

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 16:09 • 2 min
Smer odhlasoval: Galko ohrozuje Ozbrojené sily

BRATISLAVA - Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť je znepokojený tým, aké nepravdivé údaje poskytuje poslanec Ľubomír Galko (SaS) pre médiá o existujúcom ohrození obranyschopnosti SR, pričom Galko sám svojimi vyjadreniami ohrozuje Ozbrojené sily (OS) SR a dehonestuje tým prácu všetkých profesionálnych vojakov.

slovakia

left justify in out

Uznesenie v takomto znení dnes prijal hlasmi poslancov za vládny Smer-SD brannobezpečnostný výbor, ktorý zasadal na podnet opozičných poslancov na čele s Galkom. Ten chcel vedieť, či prevelenie poručíčky Kataríny Svrčekovej do funkcie veliteľky bojovej čaty v Trebišove nie je ohrozením bojaschopnosti časti OS SR.

Výbor zároveň konštatoval, že sa odmieta zúčastňovať na politickom divadle strany SaS, "ktorá porušujúc základné princípy ústavnosti a zákonnosti pri uplatňovaní práv a povinností profesionálnych vojakov zaťahuje konkrétne fyzické osoby vykonávajúce štátnu službu profesionálnych vojakov do svojich tlačových konferencií, účelových mediálnych vyhlásení a spravodajských hier". Ako obzvlášť závažnú skutočnosť vníma výbor fakt, že tieto hry rozohráva človek, ktorý bol takmer rok a pol ministrom obrany vo vláde Ivety Radičovej.

Uznesenie presadil člen výboru Peter Šuca (Smer-SD). Daniel Lipšic (nezaradený) vzápätí upozornil, že takéto absurdné vyhlásenia sa neschvaľovali ani za čias Vladimíra Mečiara. "Smeráci majú zo mňa vysoký krvný tlak, a to je dobre. Treba v tom pokračovať a ja budem naďalej odhaľovať všetky ich špinavosti," uistil v reakcii Galko.

Šéf výboru Jaroslav Baška (Smer-SD) však napriek presvedčeniu, že Galko ohrozuje armádu, trestné oznámenie podávať nebude. "Prečo by sme mali vždy nejakým spôsobom dávať trestné oznámenie? Dúfam, že si vstúpi do svedomia a nebude rozprávať také nezmysly," odporučil.

Okolnosti prevelenia exdôstojníčky Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Svrčekovej na čelo bojovej jednotky v Trebišove prišli na výbor osobne vysvetľovať minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) aj náčelník generálneho štábu OS SR Peter Vojtek. Zhodne deklarovali, že k žiadnemu ohrozeniu bojaschopnosti nedošlo.

"Vojaci slúžia dvoma spôsobmi - jednak sú súčasťou OS alebo sú dočasne vyčlenení a plnia úlohy pre ministerstvo obrany či Vojenské spravodajstvo. Poručík je zaraďovaný na pozíciu veliteľa čaty, každý rok takto zaraďujeme viac ako 40 absolventov," vysvetlil Vojtek, podľa ktorého majú OS poručíkov nedostatok a neobsadených je viac ako 250 miest. "Ženy plnia rovnaké úlohy ako ostatní profesionálni vojaci. Tento postup považujem za normálny, premiestňovanie vojakov je súčasťou personálneho manažmentu OS. Je to súčasť práce a života vojaka, ktorý podpisuje súhlas, že bude vykonávať služby podľa potrieb veliteľa," upozornil náčelník generálneho štábu. Keďže sa Svrčeková odmietla oboznamovať s utajovanými skutočnosťami, hľadali jej podľa Vojteka voľné miesto, pričom k dispozícii boli len tri pozície veliteľov čiat.

Vojtek aj Glváč zároveň spochybnili jej súčasnú práceneschopnosť. "Boli vykonané kontroly, nezdržovala sa však na nahlásenej adrese. Požiadali sme ju o vysvetlenie," povedal Vojtek. Minister doplnil, že PN má vystavenú v súkromnom zdravotníckom zariadení, pričom ju podpisoval človek, "ktorý mal vzťah k Vojenskému spravodajstvu".

Galka tieto informácie neuspokojili, preto podá trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu sabotáže, ohrozenia utajovanej skutočnosti a zváži aj podanie trestného oznámenia pre podozrenie z trestného činu vydierania. "Vy riskujete bezpečnosť a životy vojakov OS. Nemôžem sa s tým stotožniť a je mi jedno, že je to v súlade so zákonom. Ona v živote strieľala trikrát, uniformu mala na sebe dvakrát. Ja to pokladám za hazard, aby ste žene, ktorá nastúpila do OS pre potreby VSS a absolvovala len deväťtýždňový základný výcvik, zverili životy 30 vojakov," upozornil opozičný poslanec. Vojtekovi odkázal, že vlastnú dcéru by do takejto jednotky neposlal a vlastnému synovi by takúto veliteľku čaty nedal.

Galko chcel tiež vedieť, ako je možné, že Svrčeková velí čate, keď neabsolvovala školenie na cvičebné plány pre čaty a roty. Vojtek priznal, že zoznam jej školení nepozná a zistí to, ale tvrdí, že vojenské jednotky si medzi sebou pomáhajú. "Je možné, že sa s ňou rozlúčime, ale my sa snažíme udržať každého vojaka," povedal.

Informáciu Ľubomíra Galka, že poradca ministra obrany František Blanárik upozorňoval Glváča aj šéfa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru na skutočnosť, že prevelením Svrčekovej do chemického práporu v Rožňave napriek tomu, že nemá bezpečnostnú previerku, je porušený zákon, Glváč dementoval. "Sedíme tu pre jednu vojačku, ktorá sa vyhýba službe," odkázal. Vojtek zároveň poprel, že Svrčeková niekedy mala ísť do zahraničnej misie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies