Smer nezablokuje mimoriadnu schôdzu k Dubovcovej

NETKY.SK • 28 Január 2014, 12:48 • 2 min
Smer nezablokuje mimoriadnu schôdzu k Dubovcovej

BRATISLAVA – Vládny Smer-SD nezablokuje rokovanie mimoriadnej schôdze parlamentu k postoju vlády voči verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej, ktorej zvolanie iniciovali strany Ľudovej platformy - Most-Híd, KDH a SDKÚ-DS. Zasadnutie zvolal predseda parlamentu Pavol Paška na stredu 29. januára o 14:00.

slovakia

left justify in out

„Na poslaneckom klube sme sa dohodli, že schválime program a budeme riadne rokovať,“ povedala dnes pre agentúru SITA predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková. 

Národná rada SR by podľa opozície mala vyjadriť vážne znepokojenie nad postupom vlády, ktorá na januárovom zasadnutí neumožnila ombudsmanke informovať kabinet o údajnom porušení základných práv a slobôd pri policajnom zásahu v Moldave nad Bodvou. 

Predseda parlamentu Pavol Paška by mal podľa poslancov Ľudovej platformy na januárovú schôdzu národnej rady zaradiť správu verejnej ochrankyni práv o policajnom zásahu v rómskej osade na východnom Slovensku. Minister vnútra Robert Kaliňák by mal zároveň prijať opatrenia na zabezpečenie ochrany základných práv a slobôd pri vykonávaní policajných akcií. Rovnako by mala vláda uspokojivo vyriešiť umiestnenie úradu ombudsmana vo voľných priestoroch, ktoré patria ústredným orgánom štátnej správy. Úrad dnes podľa opozície dáva 70 percent svojho rozpočtu na prenájom priestorov súkromnej firme. 

Postup vlády, ktorá Dubovcovej neumožnila informovať kabinet o porušení základných práv a slobôd pri policajnej akcii v Moldave nad Bodvou, vyvoláva podľa strán Ľudovej platformy vážne znepokojenie nad zabezpečením ochrany ľudských práv v SR a vysiela negatívny signál i do zahraničia. Lídri opozičných strán Béla Bugár (Most-Híd), Ján Figeľ (KDH) a Pavol Frešo (SDKÚ-DS) to považujú za aroganciu moci a odklon od demokracie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona