Smer neodobril konanie voči Vaľovej

NETKY.SK • 22 Október 2013, 15:26 • 2 min
Smer neodobril konanie voči Vaľovej

BRATISLAVA - Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií nezačne konanie o podnete na podozrenie z porušenia zákona o konflikte záujmov poslankyne Jany Vaľovej (Smer-SD), ktorý podalo občianske združenie Daňová reforma a spoločenský rozvoj a vydavateľstvo periodickej tlače GINN.

slovakia

left justify in out

Podnet na základe údajov v Živnostenskom registri tvrdil, že Vaľová vykonávala živnosť do 1. júna 2013 napriek tomu, že od júla 2006 je poslankyňou Národnej rady SR. Martin Daňo, ktorý je pod podaním podpísaný, ešte v septembri na výbore konštatoval, že Vaľová zároveň aktívne podpisovala účtovné závierky spoločnosti s ručením obmedzeným v čase, keď bola poslankyňou parlamentu. Otvorenie konania voči Vaľovej dnes na výbore zablokovali členovia vládneho Smeru-SD.

Opoziční poslanci argumentovali, že výbor by mal odsúhlasiť začatie konania voči Vaľovej, aby si preštudovali doklady, ktoré im predložila, a mohli zaujať objektívne stanovisko k podnetu. Predseda výboru Miroslav Beblavý pripomenul, že podanie spĺňa formálne náležitosti, lebo podľa zákona musí externé podanie splniť tri podmienky - kto ho podáva, na koho ho podáva a čo sa namieta, čo sa v tomto prípade stalo. Opozícia pritom opakovane zdôrazňovala, že začatie konania nehovorí nič o potvrdení viny, výsledok môže byť opačný a konštatovať u Vaľovej súlad so zákonom. 

Vaľová odmietla akékoľvek porušenie zákona o konflikte záujmov zo svojej strany. Podnet podľa nej nespĺňa zákonné náležitosti a členovia výboru by sa ním nemali zaoberať. Poslancom už v septembri odovzdala súpis dokladov hovoriacich o tom, že živnosť a ďalšie podnikateľské aktivity prerušila už v roku 

Beblavý považuje za veľmi nešťastné, že na výbore sa postupne množia prípady, kedy začínajú akési konanie pred konaním. Pripomenul, že v minulosti viedol výbor viaceré konania voči aktívnym politikom, napríklad voči Ivanovi Miklošovi (SDKÚ-DS), teraz tomu začínajú poslanci Smeru-SD brániť. Vaľová podľa Beblavého konala v rozpore so zákonom, keďže bola štatutárkou spoločnosti s ručením obmedzeným v čase, kedy bola poslankyňou. Činnosť štatutárky si síce pozastavila, ale zákon o tom podľa Beblavého nehovorí nič, všetci verejní funkcionári sa do 30-tich dní od nástupu do funkcie musia vzdať účasti v štatutárnych orgánoch firiem, čo aj robia. 

Vaľová Beblavému vyčítala, že médiá informoval o podnete voči jej osobe, Beblavý jej vysvetlil, že si nevie predstaviť, ako aby odôvodnil utajovanie informácií, ak sa ho médiá pýtajú na činnosť výboru, ktorý zo zákona zasadá verejne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona