Smer nechce, aby Kažimír hovoril o prehratej arbitráži

NETKY.SK • 15 Október 2013, 18:31 • 2 min
Smer nechce, aby Kažimír hovoril o prehratej arbitráži

BRATISLAVA - Minister financií Peter Kažimír nebude parlament informovať, odkiaľ vezme štát 25 mil. eur, ktoré prehral v arbitráži s vlastníkom zdravotnej poisťovne Union. O predloženie správy požiadal v mene troch poslaneckých klubov strán Ľudovej platformy poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec, vládny Smer-SD jeho návrh zamietol.

slovakia

left justify in out

Desiatky miliónov eur za prehratý súdny spor sú podľa neho zodpovednosťou premiéra Roberta Fica, ktorý počas svojej prvej vlády presadil nezmyselný a neústavný zákon o zákaze zisku zdravotných poisťovní.

Slovensko bude musieť zaplatiť vlastníkovi zdravotnej poisťovne Union, holandskej spoločnosti Achmea, 25 mil. eur, ktoré jej priznal arbitrážny súd v decembri minulého roka. To, že rozhodnutie arbitrážneho súdu o odškodnení bolo v poriadku, údajne konštatoval aj Najvyšší spolkový súd Nemecka. Informácie priniesli SME i Hospodárske noviny na svojich internetových portáloch. Denníky vychádzajú z tvrdení advokátov Andreja Leontieva a Radovana Pala z advokátskej kancelárie Taylor Wessing e/n/w/c.

Slovensko odmietlo zaplatiť náhradu Achmei za zákaz zisku zdravotných poisťovní z roku 2007, odvolalo sa na to, že arbitrážny tribunál nemal právomoc rozhodovať tento spor. Na nemeckom súde sa preto snažilo o zrušenie jeho rozhodnutia. Najvyšší spolkový súd Nemecka podľa SME i Hospodárskych novín námietke nevyhovel. "Išlo tu o poslednú inštanciu po tom, ako rozhodcovský súd tzv. medzinárodným nálezom potvrdil, že má právomoc rozhodovať predmetný spor a po tom, ako toto rozhodnutie potvrdil aj Vyšší krajinský súd vo Frankfurte," uviedli právnici pre Hospodárske noviny.

Arbitrážny súd koncom minulého roka rozhodol, že Slovensko porušilo bilaterálnu investičnú dohodu s Holandskom a uložil SR povinnosť zaplatiť poisťovni Achmea náhradu škody vo výške 22 mil. eur, ako aj uhradiť tri mil. eur za trovy konania. Keďže Slovensko odmietlo kompenzáciu uhradiť, luxemburský súd ešte v máji tohto roka nariadil zablokovanie 29,5 mil. eur slovenských aktív, na ktoré vykonáva exekúciu vlastník Unionu. Rozhodnutie súdu berie do úvahy výšku pohľadávky, ktorú má Achmea voči Slovenskej republike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona