Smer: Návrhy opozície odmietali, konflikt záujmov predkladajú sami

NETKY.SK • 2 September 2015, 11:53 • 2 min
Smer: Návrhy opozície odmietali, konflikt záujmov predkladajú sami

BRATISLAVA – Smer-SD počas volebného obdobia odmietal opozičné návrhy na novelizáciu zákona o ochrane verejného záujmu, teraz však do parlamentu predložil vlastný.

slovakia

left justify in out

Smer-SD podľa dôvodovej správy reaguje novelizáciou na nevyhnutné potreby praxe, pričom nemenia podstatu predmetného ústavného zákona. Návrh Smeru-SD rozširuje okruh verejných funkcionárov v súvislosti so zmenami v štruktúre orgánov verejnej moci ako i potrebou sprísnenia ochrany verejného záujmu na širší počet verejných funkcionárov, ktorí spravujú štátny majetok a verejné financie. Z pôvodne určených verejných funkcionárov v akciových spoločnostiach so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu sa okruh funkcionárov rozširuje na verejných funkcionárov v akciových spoločnosťou s majoritnou účasťou štátu, obce, vyššieho územného celku alebo s účasťou Fondu národného majetku SR.


Viacero zmien je zameraných najmä na procedurálne otázky v konaní o ochrane verejného záujmu, ale i na precíznejšie vykazovanie majetku verejných funkcionárov, a to najmä s ohľadom na ich štruktúru a úplnosť oznámení verejných funkcionárov. Navrhované zmeny podľa trojice predkladateľov Petra Pellegriniho, Miroslava Číža a Jany Laššákovej odrážajú požiadavky verejnosti na podrobnosť oznámení funkcií, zamestnaní, činností a majetkových pomerov verejných funkcionárov s rozšírením informácií o veci v prenájme a dary ako i sprecizovanie doteraz podávaných informácií. Oznámenia sa podávajú na tlačivách, ktoré schvaľuje príslušný orgán, pričom ide o formálno-právne aplikovanie doterajšej praxe do ústavného zákona. Návrh počíta so širším rozsahom údajov, ktoré musí verejný funkcionár poskytnúť osobitnému orgánu na kontrolu konfliktu záujmov, pričom ide o rozšírenie údajov o daroch a výpožičkách s určením nových finančných limitov, pri ktorých sa takéto oznámenie podáva. Pokiaľ ide o zverejňovanie týchto údajov, ustanovenie počíta s tým, že nie všetky údaje budú zverejňované. Týka sa to najmä identifikácie nehnuteľných a hnuteľných vecí a strán zmluvných vzťahov s odôvodnením, že ide o ochranu osobných údajov nielen verejného funkcionára, ale aj druhých zmluvných strán. Sprísnenie spočíva podľa predkladateľov v tom, že uvedené údaje má k dispozícii príslušný orgán, ktorý má možnosť vyvodiť zo zmien v majetkových pomeroch verejného funkcionára právne dôsledky.


Smer-SD v parlamente dvakrát zamietol novelu ústavného zákona o konflikte záujmov, ktorú predložili opoziční poslanci. Návrhom chcela opozícia dosiahnuť, aby verejní funkcionári uvádzali do priznaní všetky svoje príjmy a aby sa z majetkových priznaní dal určiť nárast majetku. Majetkové priznania mali byť podrobnejšie. Funkcionári by museli popísať majetok, ktorý je drahší ako 10 000 eur, teda nielen uviesť, že vlastnia auto, ale spresniť aj jeho továrenskú značku. Zmeniť sa mali aj formuláre, na ktorých funkcionári podávajú majetkové priznania. Zvýšiť sa mala aj objektívnosť konania a transparentnosť. Zároveň sa mala vylúčiť možnosť zablokovania pokuty za porušenie zákona, ako sa to dá dnes. Išlo o novelu, ktorú opozícia pripravovala so Smerom od roku 2012.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies