Smer navrhol vlastné uznesenie k zdravotníctvu

NETKY.SK • 12 Február 2016, 07:35 • 2 min
Smer navrhol vlastné uznesenie k zdravotníctvu

BRATISLAVA - Vládna strana Smer-SD pripravila alternatívne uznesenie aj k problematike zdravotníctva, ktorej sa poslanci venovali v rámci mimoriadnej schôdze NR SR iniciovanej opozíciou. Smer-SD najskôr navrhol vlastné uznesenie ku školstvu, ktoré bolo prvou časťou rokovania, s novým návrhom k zdravotníctvu prišiel počas rozpravy Richard Raši (Smer-SD). Opozičné uznesenia Smer-SD nepodporuje, neprešli ani na príslušných výboroch.

slovakia

left justify in out

Parlament má podľa návrhu Rašiho konštatovať, že v súčasnej situácii je dôležité, aby sa dôvera pacientov k zdravotníckym pracovníkom posilňovala a ozdravenie slovenského zdravotníctva pokračovalo. "Zdravotníctvo sa týka skutočne všetkých bez ohľadu na stranícku príslušnosť, na zmýšľanie a vnútorné vyznávanie hodnôt. Je to špecifický rezort a treba rátať s tým, že niektoré benefity sa zúročia až po dlhšom čase," píše sa v návrhu uznesenia.

 

NR SR má tiež požiadať vládu SR, aby v záujme pacientov aj zdravotníckych pracovníkov pokračovala v prísne nastavených podmienkach: DRG systému a dodržiavania schváleného harmonogramu, eHealth-u, nových pravidiel pri nakupovaní zdravotníckej techniky, vykonávania auditov nemocníc, každoročného prideľovania potrebných kapitálových výdavkov nemocniciam na ich rekonštrukcie a pokračovala vo zvyšovaní benefitov pre pacientov či zachovaní sociálne únosnej liekovej politiky.

 

Opozícia si záver zdravotníckej časti mimoriadneho pléna predstavuje inak. Parlament by mal podľa nej uznesením konštatovať, že v súčasnej zložitej situácii je potrebné prihliadať predovšetkým na ochranu práv pacientov a na zabezpečenie plnohodnotnej zdravotnej starostlivosti. "Vzhľadom na záujmy pacientov a ochranu ich práv je nevyhnutné nielen rokovať o oprávnených požiadavkách zdravotných sestier, ale aj prijať strategické opatrenia zamerané na stabilizáciu ich profesijného a sociálneho postavenia. Spoločenský a morálny význam zdravotných sestier musí byť ohodnotený aj spravodlivou mzdou a dôstojnými pracovnými podmienkami vo všetkých typoch zdravotníckych zariadení," znie návrh uznesenia.

 

Parlament by mal ďalej konštatovať, že dlh v zdravotníctve neustále narastá, v dôsledku čoho je ohrozený riadny chod zdravotníckych zariadení. Snemovňa má poukázať aj na závažné podozrenia z nehospodárneho plytvania verejnými zdrojmi v zdravotníctve, ktoré majú negatívne dôsledky na kvalitu poskytovania zdravotných služieb.

 

Snemovňa má napokon požiadať vládu, aby v záujme práv pacientov a dôstojného finančného ohodnotenia práce zdravotných sestier prijala nielen urýchlené opatrenia na vyriešenie akútneho stavu, ale aj dlhodobé a strategické riešenia v oblasti profesijného a sociálneho postavenia zdravotných sestier.

 

O tom, ktoré uznesenia k školstvu a zdravotníctvu napokon prejdú, sa rozhodne hlasovaním po skončení rozpravy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies