Fico: Podávame návrh na odvolanie Figeľa z postu podpredsedu NR SR

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 18:34 • 2 min
Fico: Podávame návrh na odvolanie Figeľa z postu podpredsedu NR SR

BRATISLAVA - Vládna strana Smer-SD ešte na aktuálnej schôdzi parlamentu podá návrh na odvolanie Jána Figeľa (KDH) z postu podpredsedu Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Tento post naďalej zostane opozícii. Na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente to avizoval predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico. Šéf kabinetu vyzval Figeľa na odstúpenie ešte v utorok (14.4.), čím mal vyvodiť politickú zodpovednosť za situáciu, v ktorej sa dnes ocitli veritelia spoločnosti Váhostav-SK. Figeľ odstúpiť odmietol.
   

"Nič iné si tento človek nezaslúži. Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal premiér s tým, že na odvolanie Figeľa má Smer-SD morálne právo.
     

Podľa jeho slov je potrebné trestne stíhať konateľov firiem, ktorí vedeli, že ponúkli príliš nízke ceny, postihnúť majiteľov firmy, ale aj tých, čo to spôsobili. "Ján Figeľ hneď po svojom nástupe na ministerstvo vyplatil 20 miliónov eur spoločnosti Skanska za tunel Sitina. My sme to vyplatiť odmietli. Aká bola provízia pána Figeľa, ak to vyplatil bez súdneho rozhodnutia?" pýtal sa Fico.
     

Figeľ ešte v utorok sám odstúpiť odmietol a povedal, že premiér Fico aj šéf Váhostavu-SK Juraj Široký ho môžu vyzývať na odstúpenie aj nechať odvolať, ale ústa mu nezavrú. "Nezavrú ich pre svedectvo o pravde. Ak by mal niekto odísť z politicko-ekonomického ihriska, sú to páni Fico a Široký," odkázal.
     

Predseda kresťanských demokratov odmietol tvrdenie premiéra, že ako minister dopravy marketingovo tlačil ceny za výstavbu diaľnic nadol, čo spôsobilo aktuálnu kauzu Váhostav-SK. "Je to smiešne, krivé a nepravdivé. Nikoho som nenútil, ale rešpektoval som zákon. Bolo to obdobie férových a transparentných súťaží, vysúťažené výsledky zodpovedali európskym pomerom," uistil.
     

Podľa Figeľa nejde o prvý prípad, kedy ho Robert Fico ohovára a osočuje. "Aký človek, taká reč. Každý zo seba dáva len to, čo v sebe má. Je mi skôr ľúto, že takto osočuje jedného z kolegov v parlamente," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies