Smer je pripravený hovoriť o zrušení priestupkovej imunity, no má podmienky

NETKY.SK • 27 Október 2010, 07:02 • 2 min
Smer je pripravený hovoriť o zrušení priestupkovej imunity, no má podmienky

Smer je pripravený hovoriť o zrušení priestupkovej imunity, no má podmienky

slovakia

left justify in out

img

Opozičný Smer-SD je pripravený hovoriť o zrušení priestupkovej imunity poslancov Národnej rady SR. Vyhlásil to dnes generálny sekretár strany Ján Richter krátko po tom, ako opozícia nepodporila koaličný návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov a sudcov.
Smer-SD má však podobne ako pri dnes neschválenom návrhu zmeny Ústavy SR podmienky. Trvá na tom, aby sa zrušenie imunity týkalo aj ministrov, ktorí by následne nemohli jazdiť napr. s použitím majáku na vládnom aute. "Myslím, že priestupková imunita je o rovnosti. My len dávame do dokonalosti rovnosť, ktorú koalícia zadefinovala," vysvetlil. Richter tvrdí, že táto podmienka nie je zámienkou, aby Smer-SD napokon hlasoval proti. "Myslím, že sme boli veľmi konkrétni a transparentní, keď sme povedali, že ak toto bude splnené, sme pripravení návrh podporiť," povedal.
Aj keď koalícia na zrušenie priestupkovej imunity poslancov hlasy opozície nepotrebuje, Richter je presvedčený, že by napriek tomu mala hľadať širšiu dohodu a ešte pred predložením návrhu s opozíciou rokovať. "Aby novela mala dlhšiu trvácnosť," povedal. Takto sa podľa neho zabezpečí, že zmena nebude platiť len v rámci súčasného volebného obdobia.
Na margo dnešného hlasovania o zrušení trestnoprávnej imunity, ktorú Smer-SD nepodporil, Richter podotkol, že prístup jeho strany bol zadefinovaný od začiatku. "Vedeli, že potrebujú 90 hlasov, preto bolo úplne logické očakávať, že budú viesť nejaké rozhovory a hľadať spoločnú dohodu už pri tvorbe novely ústavy. Tieto veci sa z ich strany opomenuli a neviem či náhodne alebo cielene," uviedol.
Tvrdí, že vynechaním prvotných rokovaní bola porušená základná podmienka Smeru-SD. "Najskôr s niečím prišli, predložili to a potom sa pýtali, či to podporíme. Politika musí byť o hľadaní dohody, ak nemám ústavnú väčšinu. Forma procedúry mala byť iná," upozornil.
Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Radoslav Procházka (KDH) povedal, že koalícia dnes mala snahu obmedziť imunitu v plnom rozsahu, no potrebovala opozíciu. "Tá sa rozhodla, že to redukovať nechce," komentoval výsledok.
Procházka preto v blízkej dobe očakáva aspoň predloženie návrhu na zrušenie priestupkovej imunity, na ktorom už podľa jeho slov intenzívne pracuje vláda. "Keď bude návrh kvalifikovaný, nie je dôvod, prečo by nemal byť podporený," avizoval. Napriek tomu, že nevie, kedy ho poslanci dostanú na stôl, je presvedčený, že doba, keď si priestupkovú imunitu zrušia, raz nastane.
Podľa Igora Matoviča (SaS) opozícii nevyhovuje, aby bola trestnoprávna imunita zrušená. "Myslím, že každému súdnemu človeku na Slovensku je známe, prečo," tvrdí. Hlasovanie Anny Belousovovej a Rudolfa Pučíka (SNS), ktorí boli ako jediní z opozície za, označil Matovič za kalkul. "Pani Belousovová je matematička a spočítala si, že môže hlasovať v pohode 'za' a ten návrh aj tak neprejde. Nemyslím si, že jej hlasovanie 'za' je v súlade s jej presvedčením. Bol to politický kalkul, aby si získala sympatie," dodal.
NR SR dnes hlasovaním rozhodla, že trestnoprávna imunita poslancom a sudcom zostane. Na zmenu Ústavy SR, ktorá by menila súčasný stav, dnes totiž zahlasovalo len 75 z nich, proti bolo 59. Keďže išlo o návrh na zmenu najvyššieho zákona štátu, potrebných bolo aspoň 90 hlasov. Po novom mala byť imunita poslancov obmedzená len na ich výroky v pléne. Proti návrhu dlhodobo vystupoval Smer-SD a väčšia časť SNS. Dnes zmenu Ústavy SR podporili všetci prítomní poslanci SDKÚ-DS, KDH, Mosta-Híd aj SaS. Za hlasovali aj Belousovová a Pučík. Zvyšok SNS a väčšina Smeru-SD bola proti. Zdržal sa len Igor Federič.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona