Smer: Frešo klame o výške dlhu BSK, za rok 2012 stúpol o 12,5 %

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 10:22 • 2 min
Smer: Frešo klame o výške dlhu BSK, za rok 2012 stúpol o 12,5 %

BRATISLAVA - Župan Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo zavádza verejnosť a klame o výške dlhu. Podľa stanoviska hlavného kontrolóra, dlh bratislavskej župy stúpol o 12,5% a dosiahol tak sumu v celkovej výške viac ako 42 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

b povedala Monika Flašíková Beňová, poslankyňa zastupiteľstva BSK.

Ako ďalej uviedla, vyhlásenia Pavla Freša o znižovaní dlhu sú v absolútnom rozpore so správou hlavného kontrolóra BSK. Podľa nej bol stav úverov ku koncu roka 2012 vyšší o 4,6 milióna eur, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom nárast o 12,5%.

Pri nástupe Pavla Freša do funkcie v roku 2009 bol dlh BSK na úrovni 19,82 milióna eur. Dnes dosahuje hranicu, ako to potvrdil aj hlavný kontrolór, na úrovni 42 miliónov eur. „V priebehu posledných troch rokov ide o naozaj dramatický nárast, a to presne nevieme čo si pre nás župan prichystal v prebiehajúcom roku 2013,“ zdôraznila Monika Flašíková Beňová. 

Okrem nárastu zadlženosti ostáva skrytou hrozbou aj odklad splácania úverov. Došlo k nemu v minimálne dvoch prípadoch. Jeden z úverov bude splácaný v roku 2015 a druhý v nasledujúcom roku 2016. „Pavol Frešo už teraz pripravuje nášlapné míny do budúcna, pretože niekto to po ňom bude musieť reálne začať platiť,“ dodala poslankyňa. 

Bratislavský samosprávny kraj pod vedením Pavla Freša tiež každoročne čerpal vysoké úvery. Ako vyplýva zo súvah BSK, v roku 2010 išlo o približne 7 miliónov eur, v roku 2011 o 11,2 milióna eur a v roku 2012 o 5,5 milióna eur. Vzniká tak oprávnená obava, že v prípade, ak sa súčasná zadlženosť BSK k pomeru bežných príjmov dostane na úroveň viac ako 60% dlhu, hrozí zavedenie nútenej správy zo strany Ministerstva financií SR. 

Ľubica Končalová 
tlačový odbor strany SMER - sociálna demokracia 

Táto informácia je komerčnou informáciou odvysielanou v znení dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA za jej obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. Originál tejto správy bol odvysielaný v servise Vyhlásenia a oznamy, ktorý je novým informačným servisom agentúry SITA určeným na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies