Smer ešte nevie, či schôdzu o emisiách pustí alebo zablokuje

NETKY.SK • 3 Február 2014, 14:39 • 2 min
Smer ešte nevie, či schôdzu o emisiách pustí alebo zablokuje

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD sa ešte nerozhodol, či zablokuje mimoriadnu schôdzu parlamentu alebo umožní rokovanie ku kauze emisií z čias prvej vlády Roberta Fica.

slovakia

left justify in out

Opozícia žiada premiéra, aby na mimoriadnej schôdzi predložil Národnej rade SR správu o vyšetrovaní emisnej kauzy vrátane menného zoznamu osôb, ktoré si rozdelili 47 miliónov eur z tohto pre Slovensko nevýhodného predaja. "Poslanecký klub budeme mať v utorok o 8:30. Tam rozhodneme o ďalšom postupe," povedala pre agentúru SITA šéfka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Mimoriadna schôdza sa začína v utorok o 9:00. Ak by vládny Smer-SD neschválil jej program, zablokuje ju a zasadnutie sa neuskutoční.

O zvolanie mimoriadky požiadala skupina opozičných poslancov najmä z KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd. Trojica strán je podľa lídra SDKÚ-DS Pavla Freša znepokojená, že vláda tají menný zoznam osôb, ktoré sa údajne obohatili na kauze emisie, teda nevýhodnom predaji emisií spoločnosti Interblue Group v roku 2008. Občania podľa neho majú právo vedieť, kto sa obohatil na úkor daňových poplatníkov. Podľa Freša je namieste, aby Národná rada Slovenskej republiky využila svoju kontrolnú právomoc voči vláde a kauzou a jej dôsledkami sa zaoberali poslanci NR SR na samostatnej schôdzi. Predseda SDKÚ-DS pripomenul, že švajčiarske vyšetrovacie orgány Slovensku poslali zoznam osôb, ktoré si rozdelili finančné prostriedky z kauzy pochybného predaja emisií spoločnosti Interblue Group. 

Frešo zdôraznil, že pred piatimi rokmi bola možnosť vrátiť peniaze a zrušiť zmluvu, na ktorej Slovensko prerobilo bezmála 50 miliónov eur. „Proti sa postavil Robert Fico. Povedal vtedy, že ak mu opozícia alebo médiá neposkytnú listinný dôkaz o tom, že sa dajú emisie predať výhodnejšie, tak sa pre neho kauza končí,“ pripomenul Frešo. Zároveň upozornil, že Fico teraz kandiduje za prezidenta, keď bude úspešný, bude takmer beztrestný. „Fico a vláda má v rukách možnosť povedať kto a ako sa nabalil na emisiách. Má možnosť zverejniť, ktorí ľudia z pozadia to boli. Ak sa tak nestane, musí nastúpiť opozícia a parlament. Verejnosť má právo vedieť, či kandidát na prezidenta kryje svojich mecenášov, alebo nekryje,“ vyhlásil s tým, že on počul o zapletení do kauzy mien, ktoré boli blízke členom vtedajšej vlády. 

Vyšetrovatelia sa od roku 2009 zaoberali kauzou predaja slovenských emisných limitov garážovej firme Interblue Group. Slovensko jej v závere roka 2008, keď rezort životného prostredia ovládala SNS, predalo 15 miliónov ton emisných limitov AAU za približne 75 miliónov eur. Jednotková cena za tonu bola 5,05 eura. Kritici predaja vyčítajú jeho nevýhodnosť v porovnaní s okolitými krajinami, štát podľa nich v obchode prerobil zhruba 47 miliónov eur. Na jeseň 2013 vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vo veci z dôvodu, že skutok nie je trestným činom. Envirorezort podal proti rozhodnutiu o zastavení kauzy sťažnosť, ale prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ju koncom roka 2013 zamietol. Polícia v januári potvrdila, že od justičných orgánov Švajčiarska prijala požadované materiály, išlo o výpisy z účtov, prevodné príkazy a výpisy k obchodným spoločnostiam. Dokumenty v súčasnosti analyzujú v trestnom konaní pre podozrenie z legalizácie príjmu z trestnej činnosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies