Smer ešte nevie, či podporí snahu matovičovcov zrušiť zákon o poslancoch

NETKY.SK • 28 August 2012, 06:29 • 2 min
Smer ešte nevie, či podporí snahu matovičovcov zrušiť zákon o poslancoch

Smer ešte nevie, či podporí snahu matovičovcov zrušiť zákon o poslancoch - Politika Strana Smer-SD ešte nevie, či podporí návrh na zrušenie zákona o poslancoch z dielne Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO). Budeme mať klub, prejdeme si tam návr

slovakia

left justify in out

imgStrana Smer-SD ešte nevie, či podporí návrh na zrušenie zákona o poslancoch z dielne Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO). "Budeme mať klub, prejdeme si tam návrhy predložené na schôdzu a rozhodneme sa," povedala dnes pre TASR šéfka klubu sociálnych demokratov Jana Laššáková.
      Obyčajní navrhujú zrušenie právnej normy, lebo ju považujú za starú a zbytočnú. Vyčítajú jej imperatívny mandát, ktorý už neplatí, aj neexistujúce pojmy ako "Národný front, poslanci Federálneho zhromaždenia, Slovenská socialistická republika". Predkladatelia Jozef Viskupič a Miroslav Kadúc poukazujú aj na to, že ustanovenia súčasného zákona boli už nepriamo zrušené príslušnými ustanoveniami Ústavy SR, zákonmi, prípadne prebratím do iných všeobecne záväzných právnych predpisov, najmä do zákona o rokovacom poriadku Národnej rady (NR) SR.
      Podobný názor na zákon o poslancoch má aj Laššáková. Súhlasí, že právna norma je stará a potvrdzuje aj to, že obsahuje mnohé nefunkčné, neúčinné ustanovenia. Laššáková ale zdôrazňuje, že zmeny ústavy, rokovacieho poriadku, zákona o poslancoch a iných súvisiacich právnych noriem treba robiť komplexne. "S prihliadnutím na všetky súvislosti," poznamenala s tým, že o probléme so zákonom o poslancoch Smer-SD vie. Podľa jej slov patrí táto otázka k témam, ktoré rieši pracovná skupina zriadená predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD).
      Pracovná skupina riešila zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov, má na starosti zrušenie imunity sudcov, riešiť má aj sprísnenie majetkových priznaní poslancov, ako aj zmeny v parlamentnom rokovacom poriadku. "O všetkých týchto otázkach vieme a chceme ich riešiť komplexne, vrátane zákona o poslancoch," povedala Laššáková. Pokiaľ ide o čiastkovú zmenu rokovacieho poriadku, ktorú pripravila s dvoma svojimi kolegami, tá podľa nej reaguje na "situáciu, ktorú priniesol život po voľbách" a na dohodu medzi parlamentnými stranami zo začiatku volebného obdobia.
      Po voľbách, z ktorých vzišla vláda jednej strany, vzniklo v parlamente šesť poslaneckých klubov. Smer-SD má sám 83 poslancov, zvyšných päť klubov má spolu 67 poslancov. Podľa súčasného rokovacieho poriadku môžu podávať návrh na doplnenie bodu do programu najmenej tri poslanecké kluby, návrh na určenie dĺžky času na rozpravu minimálne dva kluby.
      Smer-SD upozorňuje, že on sám má viac poslancov ako všetky ostatné kluby dokopy a vzhľadom na platný rokovací poriadok nemá možnosť podieľať sa na ovplyvňovaní rokovania Národnej rady SR, pričom "výrazne menší počet poslancov, ktorí sú členmi viacerých poslaneckých klubov" túto možnosť majú. Novela rokovacieho poriadku teda počíta s tým, že návrhy bude môcť podávať okrem troch či dvoch poslaneckých klubov aj samotný predseda parlamentu. V súčasnosti je ním Pavol Paška zo Smeru-SD.
      Predkladatelia chcú doplnením právomocí šéfovi zákonodarného zboru vyvážiť postavenie jednotlivých poslaneckých klubov v parlamente. OĽaNO iniciatívu Smeru-SD kritizujú. Matovičovci tvrdia, že si ňou najsilnejšia strana ušije rokovací poriadok na mieru, aby sa vyhla "komplikáciám" v podobe diskusie s opozíciou.
      O návrhu na zrušenie zákona o poslancoch, ako aj o zmene rokovacieho poriadku by sa mal parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona