Smer chce upraviť mravno-politickú povahu protifašistického odboja

NETKY.SK • 5 December 2013, 10:51 • 2 min
Smer chce upraviť mravno-politickú povahu protifašistického odboja

BRATISLAVA - Postavenie účastníkov odboja a bojov za oslobodenie by mal upravovať nový zákon o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

slovakia

left justify in out

Preambula právnej normy by mala zdôrazňovať postoj Národnej rady SR k zásluhám osôb, ktoré vystupovali v protifašistickom, protinacistickom odboji, v Slovenskom národnom povstaní, partizánskom hnutí, ako aj v domácom a zahraničnom odboji. Zákon predstavili na úvod siedmeho rokovacieho dňa 27. schôdze poslanci Smeru-SD.

"Cieľom tohto návrhu je právnou normou jednotne upraviť mravno–politickú, historicko–spoločenskú, hodnotovú povahu protifašistického odboja na Slovensku v rokoch 1938–1945, odbojového partizánskeho hnutia, pôsobenie príslušníkov slovenského národa a národností, občanov v domácom a zahraničnom odboji," vysvetľujú predkladatelia. Pripomínajú, že obeťami fašizmu sa stalo aj terorizované civilné obyvateľstvo, a to perzekvovaním, väznením, vykonávaním nútených vojnových prác, ako aj ich potomkovia, vojnové vdovy, siroty a ďalšie vojnové obete, bez ohľadu na náboženskú, národnostnú a politickú príslušnosť.

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov pôsobí na území SR ako občianske združenie. "Je historickým a právnym nástupcom po bývalom Československom zväze protifašistických bojovníkov v SR. Združuje priamych účastníkov boja za národné oslobodenie a proti fašizmu, za obranu demokracie a sociálnu spravodlivosť, ako aj ostatných občanov SR, ktorí súhlasia s jeho poslaním, cieľmi, programom, zameraním a stanovami," uvádzajú navrhovatelia.

Poukazujú na to, že postavenie účastníkov odboja a bojov za oslobodenie upravujú právne normy aj v iných štátoch, napríklad v Česku, Francúzsku, Poľsku, Španielsku, Taliansku, Nemecku či v Maďarsku, ako aj na medzinárodnej úrovni Medzinárodná federácia odbojárov – protifašistická asociácia so sídlom v Berlíne.

Poslanci Smeru-SD zdôrazňujú, že Slovenský zväz protifašistických bojovníkov vykonáva aj činnosti z pôsobnosti štátnych orgánov a to na úseku rozvoja národného povedomia, presadzovania demokratického a humánneho odkazu národnooslobodzovacieho hnutia, vysvetľovania a vytvárania pravdivého obrazu o odboji a jeho účastníkoch, na údržbe a úprave pamätných pomníkov, tabúľ, cintorínov, hrobov, ale aj pri organizovaní a rozvoji medzinárodných vzťahov s organizáciami odboja v zahraničí.

Poslanci sa následne budú venovať správe o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR za rok 2012, ako aj správe o lesnom hospodárstve v SR za minulý rok. Hlavným bodom dnešného dňa však bude diskusia o štátnom rozpočte, ktorá začína v popoludňajších hodinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona