Smer chce sprístupniť informácie o autách v exekúcii a zabrániť podvodom

NETKY.SK • 3 September 2012, 11:23 • 2 min
Smer chce sprístupniť informácie o autách v exekúcii a zabrániť podvodom

Smer chce sprístupniť informácie o autách v exekúcii a zabrániť podvodom - Slovensko Osoby kupujúce ojazdený automobil by mali mať od nového roku možnosť získať z evidencie vozidiel informácie o vlastníkovi, prípadne či na automobil nie je uvalená exekúci

slovakia

left justify in out

imgOsoby kupujúce ojazdený automobil by mali mať od nového roku možnosť získať z evidencie vozidiel informácie o vlastníkovi, prípadne či na automobil nie je uvalená exekúcia. V súčasnosti sú tieto informácie dostupné len vybraným inštitúciám. Zmeniť to chcú poslanci vládneho Smeru-SD Renáta Zmajkovičová, Marián Kovačócy a Ivan Varga, ktorí na septembrovú schôdzu NR SR predložili návrh novely zákona o cestnej premávke. Právnou normou sa má znížiť riziko podvodov pri predaji ojazdených áut.

Podľa predkladateľov v súčasnej dobe s narastajúcim počtom exekučných konaní narastá aj počet prípadov, keď dôjde k uzavretiu kúpnej zmluvy o prevode vlastníckeho práva k ojazdenému motorovému vozidlu, na ktoré bola nariadená blokácia súdnym exekútorom. "Dochádza tak k poškodzovaniu práv a právom chránených záujmov kupujúcich takýchto motorových vozidiel," argumentujú poslanci.

Kupujúci totiž aktuálne nemá reálnu možnosť samostatne si overiť informácie o vlastníkovi vozidla, prípadne o prebiehajúcom exekučnom konaní, ktoré zaťažuje vozidlo a bráni jeho zápisu o zmene držby či odhláseniu do cudziny. "V praxi preto dochádza k prípadom, že na základe uzatvorenej kúpnej zmluvy sa kupujúci síce stane vlastníkom vozidla, ale reálne nemá možnosť vykonávať oprávnenia plynúce z tohto vlastníckeho práva, pretože orgán Policajného zboru nevykoná zápis o zmene držby vozidla, odhlásenie vozidla do cudziny a zmenu údajov o vlastníkovi," uvádza sa v dôvodovej správe.

Cieľom navrhovanej novely je teda zabrániť špekulatívnym prevodom vozidiel, pri ktorých sa vlastníci vozidiel snažia poškodiť svojho veriteľa v exekúcii a pri výkone rozhodnutia a v konečnom dôsledku poškodia aj tretiu osobu - kupujúceho. Právo na informáciu o prípadnom exekučnom konaní by mal mať každý, a to aj bez súhlasu osoby, ktorej sa informácia týka.

Zmajkovičová, Kovačócy a Varga tiež poukazujú na to, že prijatie ich novely bude mať mierne pozitívny dopad na štátny rozpočet. Sprístupnenie informácií o exekúciách bude totiž spoplatnené sumou 1,5 eura za každú začatú stranu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona