Smer chce regulovať billboardy, opozícia v tom vidí predvolebnú kampaň

NETKY.SK • 18 September 2014, 19:37 • 2 min
Smer chce regulovať billboardy, opozícia v tom vidí predvolebnú kampaň

BRATISLAVA - Osádzanie billboardov má byť regulované, reklamné stavby nemajú byť mimo obcí k diaľniciam, cestám pre motorové vozidlá a medzinárodným cestám I. triedy bližšie ako sto metrov. Počíta s tým novela stavebného zákona od Igora Chomu a Renáty Zmajkovičovej (obaja Smer-SD), o ktorej hovorili poslanci NR SR na záver siedmeho rokovacieho dňa 37. schôdze NR SR.

slovakia

left justify in out

Opozícii sa nepáčilo, že právnu normu predkladá Choma, ktorý je primátorom Žiliny a na tento post kandiduje v novembri opäť. Na začiatku schôdze totiž Smer-SD vyradil opozičné návrhy, lebo vraj ide z ich strany o predvolebnú kampaň.
     

"Choma kandiduje a jeho návrh v programe ostal. Na druhej strane máte na to právo ako poslanec NR SR predkladať zákony, ja by som si nikdy nedovolil ich vyraďovať. Ale ako to, že si Smer-SD dovolil cenzurovať, čo súvisí a čo nesúvisí s komunálnymi voľbami? Tento návrh jednoznačne súvisí s komunálnou politikou," upozornil predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Zajac (KDH). Podľa jeho slov je billboardový smog vážna vec. Pýta sa však, prečo primátor Žiliny, ktorý znovu kandiduje, prichádza s takýmto návrhom, navyše v čase, keď novelu stavebného zákona chystá vláda.
     

Júliusovi Brockovi (KDH) sa zase nepáči, že Choma zastáva štyri funkcie platené z verejných zdrojov. "Je primátor, poslanec VÚC, predseda dozornej rady a poslanec NR SR. Keby uvoľnil tri funkcie, nezamestnanosť na Slovensku klesne o troch ľudí. Aj premiér Robert Fico (Smer-SD) presadzuje zásadu jeden plat z verejných zdrojov," zdôraznil.
     

Choma na výčitky opozície reagoval tým, že do všetkých funkcií bol riadne zvolený. "Ľudia vedeli, že som poslanec NR SR aj poslancom kraja a aj tak ma zvolili za primátora. Ľuďom vôbec neprekážalo, že poberám plat. Príde mi to už ako závisť," povedal s tým, že robí aj 16 hodín denne, aj v sobotu a nedeľu. "Nemám pocit, že si svoj plat nezaslúžim. Nehanbím sa povedať, že to robím aj kvôli platu. Ja nekradnem a za to, čo robím, chcem mať zaplatené," zdôraznil. Brockovi zároveň pripomenul, že aj líder KDH Ján Figeľ, keď skončil vo funkcii eurokomisára, poberal peniaze z Európskej komisie a zároveň bol ministrom vlády SR.
     

Miroslav Číž (Smer-SD) Brockovi odkázal, že on by štyri funkcie zastávať nemohol, lebo by ho nikto nezvolil. "Človeka, ktorý bezmocne sedí a počúva, dokážete len urážať," odkázal.
     

V piatok (19.9.) bude rokovaniu pléna dominovať diskusia o Ukrajine. Jej záverom má byť vyhlásenie parlamentu, ktoré pripravil Zahraničný výbor NR SR v spolupráci s rezortom zahraničných vecí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona