Smer chce nepriamo upraviť verejné obstarávanie, opozícii sa to nepáči

NETKY.SK • 4 Február 2015, 16:39 • 2 min
Smer chce nepriamo upraviť verejné obstarávanie, opozícii sa to nepáči

BRATISLAVA - Cez zákon o európskom zoskupení územnej spolupráce sa má upraviť zákon o verejnom obstarávaní.

slovakia

left justify in out

Navrhuje to poslanec Smeru-SD Boris Susko, ktorý v pléne predstavil pozmeňujúci návrh zavádzajúci výnimku do verejného obstarávania. Na to hneď zareagovala opozícia a poslanca kritizovala.
    

Navrhovaná výnimka má zaviesť do praxe to, aby fyzické osoby, čiže domácnosti, pri kupovaní malých zariadení na využitie obnoviteľných zdrojov energií nemuseli postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní. Na tento nákup pritom majú následne dostať podporu. "Viete si predstaviť, ako by fyzické osoby realizovali postupy verejného obstarávania?" položil otázku Susko. Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) avizoval, že túto zmenu podporí.
     

"Toto nie je normálny legislatívny proces," vyčítala Lucia Žitňanská (Most-Híd). Podobne aj Jozef Viskupič (OĽaNO) namietal, že pozmeňujúci návrh nemá nič spoločné so zákonom o európskom zoskupení územnej spolupráce, o ktorom sa práve rokuje. "Nerozumiem, prečo takýmto spôsobom predkladáte taký pozmeňujúci návrh," oponoval Viskupič.
     

Aj nezaradenému poslancovi Alojzovi Hlinovi sa takýto postup nepáčil. Vyhlásil, že aj on môže teraz takto obštruovať a pri každom druhom čítaní k zákonu predloží nejaký pozmeňujúci návrh. "To takto ideme fungovať?" pýtal sa.
     

Susko sa bránil tým, že úprava zákona o verejnom obstarávaní sa týka čerpania prostriedkov zo štrukturálnych fondov. "Tvárite sa, ako keby sa nikdy v zákone nemenili iné zákony. Je to bežná legislatívna prax," argumentoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies