Prieskum: Smer by v europarlamente obsadil sedem kresiel

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 12:57 • 2 min
Prieskum: Smer by v europarlamente obsadil sedem kresiel

BRATISLAVA - Najviac kresiel v Európskom parlamente (EP) by mala podľa najnovšieho prieskumu agentúry Focus v sobotňajších (24.5.) voľbách získať strana Smer-SD. Sociálnych demokratov by volilo 37 percent opýtaných respondentov a strana by tak v europarlamente dostala sedem mandátov.

slovakia

left justify in out

Agentúra Focus robila prieskum formou osobného dopytovania medzi 6. a 13. májom a pýtala sa 1037 respondentov. Celkovo 9,1 percenta z nich by v eurovoľbách dalo svoj hlas Kresťanskodemokratickému hnutiu, za nimi by boli OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti so 7,3 percentami hlasov, Most-Híd by získal 6,4 percenta a SDKÚ-DS 5,9 percenta. Nasleduje NOVA, KDS, OKS (5,6 percenta hlasov) a SaS (5,1 percenta), pričom všetky by v europarlamente získali po jednom mandáte. Do europarlamentu by sa nedostala SMK (4,7 percenta), SNS (4 percentá) ani Strana TIP (3,1 percenta hlasov).

 

Preferencie jednotlivých politických strán a hnutí je však podľa Martina Slosiarika z Focusu veľmi zložité odhadovať, pretože miera účasti na voľbách sa ukazuje ako veľmi nízka. "To znamená, že relatívne malý počet respondentov vo výskume odpovedal na otázku – komu dajú v týchto voľbách svoj hlas. Z tohto dôvodu sú uvádzané preferencie zaťažené vyššou štatistickou chybou," vysvetlil.

 

Pre výpočet uvedených preferencií Focus použil odpovede len tých respondentov, ktorí deklarovali, že určite alebo pravdepodobne pôjdu voliť. Tých bolo 38,2 percenta. Spomedzi nich 6,1 percenta respondentov odpovedalo, že ešte "nevedia koho budú voliť", respektíve "nechceli odpovedať". Focus poradie zostavil z ostatných 32,1 percenta respondentov - rozhodnutých voličov.

 

Focus sa respondentov pýtal aj na to, či sa na voľbách do EP zúčastnia. Spomedzi 1037 respondentov len 15 percent uviedlo, že sa určite chcú zúčastniť na voľbách do EP. Ďalšia necelá štvrtina opýtaných (23 percent) deklarovala, že sa pravdepodobne zúčastní na týchto voľbách. Svoju účasť na voľbách v čase konania výskumu rozhodne vylúčila viac ako pätina (22 percent) opýtaných a ďalšia viac ako desatina respondentov (13 percent) sa na nich pravdepodobne nezúčastní. Ďalšia viac ako pätina (21 percent) respondentov uviedla, že nie sú si istí, či pôjdu voliť a 5 percent zvolilo vyhýbavú odpoveď "nevie".

 

Agentúra odhaduje, že miera účasti na nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu sa bude pohybovať v intervale 16 až 21 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona