Programová konferencia Smeru bude v sobotu, prídu aj zahraniční hostia

NETKY.SK • 18 Október 2016, 14:41 • 2 min
Programová konferencia Smeru bude v sobotu, prídu aj zahraniční hostia

BRATISLAVA – Programová konferencia Smeru-SD sa bude konať v sobotu 22. októbra v Bratislave. Informovala o tom dnes jeho hovorkyňa Ľubica Končalová. Strana má na konferencii hovoriť o svojom ďalšom smerovaní.

slovakia

left justify in out

V Smere-SD sa čoraz viac ozývajú kritické hlasy, ktoré žiadajú zmeny v strane. Strana by mala na konferencii predstaviť nové programové tézy, ktoré pripravoval poslanec Národnej rady SR a šéf Zboru poradcov predsedu vlády SR Vladimír Faič. Pôvodne mala byť ešte v septembri po summite lídrov EÚ, ale sociálni demokrati ju presunuli.

 

Pôvodné tézy z dielne Ľuboša Blahu a Pavla Pašku, ktoré definovali Smer-SD ako štandardnú programovú stredoľavú politickú stranu hlásiacu sa k tradičným hodnotám slovenskej a európskej sociálnej demokracie, strana stiahla.

 

Na konferenciu najsilnejšia vládna strana pozýva aj sociálnych demokratov zo zahraničia. Účasť na predpoludňajšom bloku konferencie prisľúbil český premiér Bohuslav Sobotka a predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka Sigmar Gabriel. Popoludní už budú vystupovať slovenskí sociálni demokrati.

 

Podľa trnavskej krajskej predsedníčky Smeru-SD Renáty Zmajkovičovej stretnutia v Redute v rámci Predsedníctva Rady Európskej únie na najvyššej úrovni sa skončili a preto je čas vrátiť sa domov a venovať sa národu, strane, straníckym štruktúram, ich požiadavkám a deklarovaným sľubom, ktoré sa majú splniť. „Voľby do VÚC sú tu čoskoro a preto očakávam, želám si opäť návrat kráľovskej disciplíny v politike. Návrat k práci medzi ľuďmi, s ľuďmi a pre ľudí, ktorí svoje úlohy už nemajú komu prideliť, delegovať. To je jediný a správny smer politickej práce, lebo byť tak vysoko, kde nie je počuť ani spev vtákov, neprospieva nikomu,“ povedala Zmajkovičová dnes pre agentúru SITA.

 

Poslanec NR SR a okresný predseda Smeru v Čadci Ján Podmanický si myslí, že celá verejná diskusia o programovej konferencii Smeru sa naschvál preceňuje, aby sa vytvoril akýsi umelý dojem, že Smer má veľké vnútorné problémy. „Pritom ide o normálnu vnútornú diskusiu, ktorá prebieha v každej politickej strane. Je celkom prirodzené, že po tom, čo sme tretíkrát zostavili vládu, sa chceme na chvíľu zastaviť a porozprávať sa o nových impulzoch a nových témach,“ povedal Podmanický dnes pre agentúru SITA. Viaceré médiá podľa neho naschvál vytvárajú dojem, ako by sa Smer rozpadal. „Pritom pravda je taká, že pri takmer 20-tisíc členoch je prirodzené, že niektorí členovia majú na činnosť strany iné názory, niektorí aj zásadne iné. Odchody zo strany sa diali aj v minulosti, kritika zaznievala aj v minulosti, nedeje sa nič nové. Len teraz sa niekto pokúša vytvoriť obraz, že sa začal nejaký proces. Smer je úspešnou politickou stranou, tretíkrát je vo vláde, má funkčné štruktúry, na čelných pozíciách štátu má schopných lídrov,“ zdôraznil Podmanický.

 

Podmanický vníma, že Smer porovnávajú s HZDS alebo SDKÚ. „Autori týchto myšlienok si však neuvedomujú alebo nechcú uvedomiť jeden zásadný rys Roberta Fica, ktorý ho odlišuje od iných lídrov strán. Robert Fico nelikviduje potenciálnych konkurentov v strane. Nezbavil sa ani svojich najväčších kritikov, naopak, vždy hľadal cestu, ako stranu udržať kompaktnú. Nebál sa do vysokých štátnych pozícií posúvať ľudí, ktorí by sa mu mohli stať konkurenciou,“ konštatoval Podmanický s tým, že premiér má v strane prirodzenú autoritu. Pripúšťa však, že niektorí členovia mohli mať v poslednom čase pocit, že strana stagnuje. „Boli tu totiž aj objektívne okolnosti: zdravotné problémy predsedu, zostavovanie vlády, európske predsedníctvo, kandidatúra Miroslava Lajčáka, Bratislavský summit – to všetko zaberalo predsedovi strany čas, ktorý nemohol venovať vnútorným straníckym záležitostiam,“ povedal Podmanický.

 

Od programovej konferencie preto Podmanický očakáva predovšetkým upokojenie situácie. „Predpokladám, že načrtneme témy, ktoré by mali byť pre nás dominantné v ďalšom období. Musíme zareagovať aj na systematické mediálne lynčovanie našich predstaviteľov, v mnohých prípadoch celkom vymyslené. Pozornosť by sa podľa mňa mala zamerať aj na viaceré konkrétne riešenia. Ja si myslím, že by sme mali otvoriť tému razantného zvyšovania čistých príjmov nižšej a strednej triedy. Ak má štát dobré hospodárske výsledky, mali by sme túto tému otvoriť,“ uviedol. Podľa Podmanického by Smer mal otvoriť aj tému zásadných investícií do nemocníc, tak, aby v každom regióne bola moderná a vybavená nemocnica. „Mali by sme riadne pritlačiť aj na odbúravanie byrokracie, možno by bola namieste otázka skrátenia lehôt na vybavovanie bežnej agendy,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies