Smer bezplatné sterilizácie asi nepodporí

NETKY.SK • 2 December 2013, 12:54 • 2 min
Smer bezplatné sterilizácie asi nepodporí

BRATISLAVA – Vládny Smer-SD v parlamente pravdepodobne nepodporí novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, v ktorej poslankyňa za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Lucia Nicholsonová navrhuje bezplatné sterilizácie pre osoby s viac ako štyrmi deťmi, alebo staršie ako 35 rokov s minimálne troma deťmi.

slovakia

left justify in out

„Tento typ aktivít nie je súčasťou programového vyhlásenia vlády. Ide o radikalizujúci návrh s cieľom zviditeľniť liberálov. Asi ho nepodporíme,“ povedal pre agentúru SITA podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslav Číž. Pripomenul, že pre sterilizácie Slovensko v minulosti čelilo viacerým medzinárodným súdnym sporom a minimálne v jednom prípade spor prehralo. 

Nicholsonová považuje bezplatné sterilizácie pre viacdetné páry za zodpovedný návrh. Ak prestane v diskusii prevládať nezodpovedná ideológia, nebudú sa v 21. storočí rodiť na Slovensku deti do latrín, konštatovala poslankyňa SaS minulý týždeň. Ak by sa osoby s viac ako štyrmi deťmi, alebo staršie ako 35 rokov s minimálne troma deťmi rozhodli dobrovoľne podstúpiť sterilizáciu, zákrok by sa podľa novely plne uhrádzal z verejného zdravotného poistenia. Návrh predkladali poslanci SaS ešte vlani, avšak neúspešne. Poslankyni vtedy kolegovia vyčítali, že sa chystá vyhladiť rómsky národ. 

Nicholsonová kolegom z parlamentu vyčíta, že nepriniesli za celý čas žiadne alternatívne riešenie, keď v minulosti návrh nepodporili. Zatiaľ, čo sa podľa nej nečinne prizeráme, do osád a do chudoby sa narodili desiatky až stovky detí, niektoré, bohužiaľ, "končia v latrínach". Pripomenula tak októbrový prípad z okresu Levice. Žena tu hodila novorodenca do latríny. Nicholsonová sa spojila so sociálnou pracovníčkou, ktorá riešila rodinnú situáciu matky. Zistila, že išlo už o jej šieste dieťa. Žena žije len z dávok v hmotnej núdzi, o päť detí sa príkladne starala, ubezpečila poslankyňu sociálna pracovníčka. "To šieste tehotenstvo jednoducho nezvládla. To bol čin zo zúfalstva," hovorí Nicholsonová s tým, že nejde ženu obhajovať, pretože si vybrala najhoršiu z možností. Keby prešiel návrh na bezplatné sterilizácie, tá pani by bola jedna zo žien, ktoré by tento zákrok podstúpili, uzatvára poslankyňa. 

"Je potrebné uvedomiť si, že cena jednej sterilizácie sa pohybuje od 300 eur do 500 eur. V súkromných zdravotníckych zariadeniach je cena 500 eur a vyššie. Pre rodiča, ktorý sa stará o štyri deti, môže byť suma, ktorú by musel vynaložiť na sterilizáciu, príliš vysoká," argumentuje Nicholsonová. Návrh podľa nej nezmierňuje podmienky na podstúpenie sterilizácie. Práve naopak, vo väčšine ustanovení zvyšuje nielen právnu, odbornú, ale aj etickú ochranu osôb, ktoré sa rozhodnú tento zákrok podstúpiť. "Keďže hovoríme o zákroku s celoživotnými dôsledkami, osoby, ktoré tento zákrok podstupujú, by mali mať možnosť mať pri sebe aj svedka, ktorého si sami pri podpise informovaného súhlasu zvolia. Ide o nové opatrenie, ktoré by malo okrem zvýšenia právnej ochrany podporiť tieto osoby aj po psychickej stránke," uzatvára Nicholsonová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies