Smer a Most nechcú vyšetrovací výbor

NETKY.SK • 8 Máj 2016, 12:09 • 2 min
Smer a Most nechcú vyšetrovací výbor

BRATISLAVA - Koaličné strany Smer-SD a Most-Híd nepodporia opozičný návrh ústavného zákona, ktorý má umožniť zriaďovanie vyšetrovacieho výboru. SNS je ochotná rokovať. Vyplýva to z odpovedí, ktoré TASR strany poskytli. Sieť dosiaľ neodpovedala. Jej líder Radoslav Procházka nedávno uviedol, že sa v minulosti k takýmto výborom staval priateľsky a je to téma na diskusiu.

slovakia

left justify in out

"Poslanecký klub SNS bude ohľadom každého návrhu diskutovať," uviedla hovorkyňa národniarov Zuzana Kohútková. Smer-SD hovorí návrhu jasné nie podobne ako Most-Híd. "So zriadením vyšetrovacieho výboru nesúhlasíme. Aj z dôvodu, že v 90. rokoch sme tu už raz mali vyšetrovacie výbory a Ústavný súd vtedy rozhodol, že sú protiústavné," uviedol hovorca Mostu-Híd András Nagy.

 

Opoziční poslanci z OĽaNO-NOVA na čele s Danielom Lipšicom navrhujú rozšíriť doterajšiu kontrolnú činnosť výborov NR SR a priznať im aj vyšetrovacie právomoci. Právna norma počíta s tým, že vyšetrovacie výbory bude zriaďovať parlament na vyšetrenie vecí verejného záujmu obligatórne alebo fakultatívne.

 

Obligatórne vždy vtedy, ak o to požiada najmenej tretina (50) poslancov. Členovia vyšetrovacieho výboru majú byť volení parlamentom na základe paritného zastúpenia politických strán a politických hnutí tak, aby päť členov bolo zvolených z politických strán alebo politických hnutí, ktoré vytvorili vládu, a päť členov spomedzi ostatných poslancov. Vyšetrovací výbor má mať desať členov.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies