Sme závislí na svojich telefónoch a kto trávi na telefóne najviac času?

NETKY.SK • 18 Február 2018, 17:43 • 2 min
Sme závislí na svojich telefónoch a kto trávi na telefóne najviac času?

BRATISLAVA - Spoločnosť Huawei, tretí najväčší výrobca mobilných telefónov na svete, pripravila rozsiahly prieskum zameraný na používanie smartfónov. Prieskum mapuje ich rolu v životoch jednotlivcov a dopady na medziľudské vzťahy. Zisťuje, koľko hodín denne strávia používatelia na telefóne, na aké činnosti ho využívajú a či s ním zaspávajú pod vankúšom.

slovakia

left justify in out

Téma závislosti na telefónoch je v posledných rokoch často skloňovaná. Najmä staršia generácia ťažko znáša prítomnosť telefónov na stoloch počas rodinných stretnutí či chatovanie, kým sa s niekým rozprávate.

 

Prieskum pod názvom „Smart(phone) relationships“ (vzťahy prostredníctvom smartfónu) má za cieľ zistiť rozsah používania telefónov a pripomenúť, že nič nenahradí osobný kontakt. „Ako spoločensky zodpovedný výrobca sa snažíme poukazovať nielen na pozitívne, ale aj negatívne stránky používania mobilných telefónov. Aj keď nám komunikačné zariadenia uľahčujú život, nemalo by ich používanie presiahnuť istú mieru. Prieskum Huawei naznačil, že sa v mnohých prípadoch pohybujeme na hrane. Telefón máme neustále pri sebe a na správy odpovedáme v kine, na večeri, počas rozhovorov s blízkymi,“ komentuje Roman Vaňko, marketingový riaditeľ spoločnosti.

 

Nemusí ísť však nutne o závislosť spoločnosti na mobilných zariadeniach. „Treba skôr hovoriť o nepredpokladaných dôsledkoch rozvoja informačných technológií. Telefón je len zariadenie. Na aké účely či ciele, ako často a zmysluplne, s akými výsledkami ho využívame je  výsostne osobná voľba i zodpovednosť,” vysvetľuje sociologička Silvia Porubänová.

 

Podľa prieskumu si až 74 % Európanov pred spaním aspoň občas prečíta maily, textové správy alebo kontroluje svet sociálnych sietí. V susednej Českej republike je to 78 % a najviac sa komunikácii priamo z postele venujú Poliaci s 82 %. Najzdržanlivejší sú v tomto prípade Slovinci so 64 %.

 

Po prebudení nasleduje v Európe podobný scenár, a to až v 70 % prípadov. Aj preto má počas noci smartfón v posteli, napríklad pod vankúšom, v priemere 11 % opýtaných. Kým v Dánsku spí s telefónom až 15 %, Rakúšania si doprajú zdravší spánok a len 5 % si berie telefón pod perinu. Vedľa postele však odpočíva smartfón 65 percentám Európanov.

 

Prieskum tiež potvrdil, že väčšina z nás sa cíti bez smartfónu stratená. Máme k zariadeniu takú silnú naviazanosť, že musíme jeho displej neustále kontrolovať. Niekoľkokrát za hodinu sleduje obrazovku telefónu takmer polovica Európy. Chorváti sú na svoj telefón asi najviac naviazaní, keďže takmer tretina z nich siahne bezdôvodne k telefónu viac než 12-krát za hodinu. Tento zvyk je výrazne menej frekventovaný v susednom Rakúsku (4 %) alebo Maďarsku (4 %).

 

V rebríčku najfrekentovanejších činností sa na prvom mieste umiestnilo posielanie správ (86 %), no v tesnom závese pokračuje čoraz populárnejšie fotografovanie smartfónom (85 %). Prvú trojicu uzatvárajú sociálne siete s 81 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona