Sme rodina: Sme znepokojení z pripravenosti SR zvládnuť africký mor ošípaných

NETKY.SK • 25 Júl 2019, 15:54 • 2 min
Sme rodina: Sme znepokojení z pripravenosti SR zvládnuť africký mor ošípaných

BRATISLAVA - Opozičné hnutie Sme rodina so znepokojením prijalo informáciu o prvom výskyte afrického moru ošípaných (AMO) na Slovensku v obci Strážne v okrese Trebišov.

slovakia

left justify in out

"Aj napriek tomu, že nás naše Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR presviedčalo o tom, že boli prijaté dostatočné opatrenia proti rozšíreniu tejto nákazy, nevyhli sme sa jej a preto musí štát urýchlene vykonať sériu všetkých dostupných krokov a opatrení, aby toto nevyliečiteľné ochorenie nepostihlo celé územie nášho štátu," priblížilo v stanovisku hnutie.

 

"Vyzývame preto ministerku pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabrielu Matečnú (SNS), ktorá nesie plnú zodpovednosť za rezort pôdohospodárstva, aby okamžite zverejnila všetky dostupné informácie o momentálnom stave v šírení tejto nákazy a čo podnikne ministerstvo a jej podriadený orgán - ŠVPS SR pre to, aby sa táto nákaza nerozšírila a nepostihla aj ostatných chovateľov ošípaných," zdôraznil predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

 

img

Gabriela Matečná. Zdroj: TASR

 

Podľa vedúceho pracovnej skupiny hnutia pre pôdohospodárstvo Jaroslava Karahutu Slovensko je v produkcii bravčoviny sebestačné maximálne na 33 % a z dvoch tretín je závislé na dovoze, čím je vážne ohrozená potravinová bezpečnosť občanov Slovenskej republiky.

 

"Preto je otázka zachovania domácich chovov strategicky veľmi dôležitá a zaslúži si najvyššiu prioritu nielen zo strany MPRV SR, ale aj vlády SR," povedal Karahuta.

 

Predseda hnutia Boris Kollár ďalej vyzval ministerku Matečnú, aby zverejnila skutočné kapacitné možnosti jediného kafilerického zariadenia na Slovensku v Mojšovej Lúčke v okrese Žilina.

 

Podľa informácií hnutia je kapacita tohto zariadenia nedostačujúca na asanáciu všetkých živočíšnych produktov z celého územia štátu.

 

Slovensko sa tak môže dostať do situácie, kedy bude musieť požiadať zahraničných spracovateľov o pomoc a tým aj o zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti nielen zvierat chovaných na Slovensku, ale aj zdravia občanov Slovenskej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona