Sme rodina prichádza s kladivom na čierne stavby

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 14:09 • 2 min
Sme rodina prichádza s kladivom na čierne stavby

BRATISLAVA – Hnutie Sme rodina predložilo do parlamentu novelu stavebného zákona, ktorá má byť podľa poslanca hnutia Milana Krajniaka kladivom na čierne stavby.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Krajniak dnes pre agentúru SITA, Sme rodina presadzuje predložením novely nulovú toleranciu voči asociálom. „Starostovia a majitelia pozemkov boli doteraz bezmocní proti asociálnemu správaniu ľudí, ktorí na cudzích pozemkoch a bez stavebného povolenia stavajú domy. Naša novela stavebného zákona im dá do rúk kladivo, ktoré im umožní novovznikajúce čierne stavby zbúrať,“ povedal Krajniak.


Zámerom novely zákona je podľa Krajniaka zabrániť vzniku nových čiernych stavieb. „Chceme dosiahnuť takzvaný STOP stav, aby sa problém spojený s čiernymi stavbami na Slovensku nezväčšoval. Po schválení ´kladiva na čierne stavby´ prídeme následne s návrhom, ako vyriešiť čierne stavby, ktoré už na cudzích pozemkoch roky existujú,“ uviedol s tým, že vláda v otázke čiernych stavieb už roky zlyháva, nerieši tento problém a nechráni slušných občanov.

 

„Existencia tisícov čiernych stavieb na Slovensku je dôkazom, že politický systém takzvaných štandardných strán zlyhal, pretože ignoruje reálne problémy normálnych ľudí. Takzvané štandardné strany nedokázali tento problém vyriešiť, preto sme prišli s naším návrhom riešenia,“ zdôraznil poslanec. Okrem neho sú pod návrhom novely podpísaní aj Boris Kollár, Peter Pčolinský, Adriana Pčolinská.


Novelou zákona sa zavádza povinnosť odstrániť stavbu alebo akýkoľvek objekt zhotovený bez stavebného povolenia na cudzom pozemku bez písomného súhlasu majiteľa pozemku. Odstránenie stavby, s výnimkou inžinierskych stavieb definovaných stavebným zákonom, nariadi stavebný úrad na návrh vlastníka pozemku alebo obce. V prípade, ak ten, kto bol povinný, stavbu neodstráni, na jeho náklady zabezpečí odstránenie takejto stavby stavebný úrad, ktorý rozhodnutie vydal. Ak nie je možné zistiť vlastníka stavby, nariadi stavebný úrad povinnosť odstrániť takúto stavbu obci, v katastrálnom území ktorej sa stavba nachádza.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona